Превозвачите се отказаха от протеста, мислят как да продължат

Превозвачите се отказаха от протеста, мислят как да продължат

Координационният съвет, занимаващ се с организацията на протеста на превозвачите е решил днес протест да няма. Шофьори на ТИР-ове и автобуси, които все още не знаят за решението за отлагане на протеста са връщани от организаторите.

Превозвачите очакват и отговор защо вчера при наличните документи за разрешението на протест от страна на Столичната община и СДВР, не бяха допуснати в центъра на София. Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи обясни за „Хоризонт“:

„Снощи след дълги обсъждания щабът на протеста прецени, че в днешния ден няма да се провеждат протестни действия. Днес в движение ще решаваме как ще продължим.

За нас беше от ключово значение това, което се случи снощи, че полицията дойде, започна да действа извън рамките на нормалното, според нас, и поради тази причина ние не искаме да има ескалация на напрежението. За да се предпазим от възникване на такова напрежение, преценихме, че в днешния ден няма да има протестни действия“.

„Искам да призова министър Рашков да излезе и да каже кой вчера разпореди да не бъдем допуснати в центъра на София – той ли го е направил или някой друг, който няма правото да прави това”, каза Димитър Димитров.

От бранша продължават да настояват акцизът на горивата да бъде намален, да се премахне биодобавката, да се замразят планираните увеличения на тол таксите и обхвата на системата. Настояват и за министерски оставки.

„Очаквайте скоро нови протестни действия”, заяви Димитров.

Въпреки че организаторите казаха, че протест няма да има, на входа на София към 8 часа имаше десетина камиона. Шофьорите им са разбрали, че отпада и след инструкции се очаква да се изтеглят.

Вчера бе нарушено конституционното ни право на протест, въпреки надлежно издадените документи от МВР и от Столичната община, каза пред бТВ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи.

„Искам да се обърна към министъра на вътрешните работи, защото той разпореди да не бъдем допуснати в центъра на София, и да попитам кой ще поеме отговорност за това. На 18 май очаквайте още по-мащабни протестни действия“, заяви той.

Днес при парк „Врана“ трябваше да се съберат десетки камиони и тирове. На мястото тази сутрин има засилено полицейско присъствие.

„Призовавам всеки български гражданин на 18 да излезем на протест срещу високите цени на горивата в София“, каза още Димитър Димитров.

В „Тази сутрин“ по бТВ пък министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер каза, че някои от превозвачите са готови да преговарят с правителството.

„Нека ресорните министерства движат този процес. Аз съм убеден, че те в крайна сметка ще намерят начин за диалог с превозвачите“, добави той.

„Това, което се случва в транспортния бранш има две страни. Ние трябва да постигнем разбирателство, защото българската икономика трябва да се движи. От друга страна правителство не може да приеме извиване на ръце, когато някой казва оставка, когато иска преференциални условия, без да е съобразено със социалната ситуация в страната и общата икономическа обстановка“, коментира министърът.

Когато някой иска преференциално намаляване на тол такси, това е извиване на ръце, обясни той.

Имаме много сериозна инфлация, породена от инвазията на Путин в Украйна, заяви Лорер.

По думите му основно има инфлацията на цените на енергоносителите, която води до инфлация на всичко останало.

„Правителството е длъжно да се погрижи и за българската икономика, и за българските граждани. Работим по анти информационния пакет от мерки, които да подпомогнат и най-слабите сред българското население“, каза още той.