Превозвачите и такситата излизат на протест в сряда

Превозвачите и такситата излизат на протест в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровият бранш се очаква да обявят днес мотивите си за протеста, който планират за сряда . Те са недоволни от подкрепеното от депутатите президентско вето върху промените в Наказателния кодекс, с които се инкриминира нерегламентираният превоз на пътници.

В мотивите за подкрепеното от парламента вето президентът посочва, че незаконният превоз се определя едновременно и като престъпление, и като административно нарушение, както и че не са уточнени критериите, по които нерегламентираният превоз се разграничава от т.нар. „споделено пътуване“.

Миналата седмица депутатите изненадващо подкрепиха ветото на държавния глава, въпреки че то беше отхвърлено от транспортната комисия. В пленарната зала обаче ветото беше подкрепено с мотива, че текстовете се нуждаят от прецизиране с оглед на това, че с промените под ударите на закона попада и т. нар. „споделеното пътуване“.

В първоначалния си вид законовите промени предвиждаха затвор до 10 години и глоба до 15 хил. лв. за извършване на обществен превоз на хора без разрешение, регистрация или лиценз и отнемане на превозното средство.

От бранша обаче са категорични, че първоначално обявените законови промени са крайно необходими за оцеляването на бизнеса, а инкриминирането на незаконният превоз на пътници е нещо, за което се борят от 10 години.