Пратиха полиция да пази реда пред входа на „Джъмбо“ след стълпотворението

Само ден след тъпканицата в магазин за играчки в Пловдив и опасността той да бъде затворен, заради неспазване на мерките, входът му бе заварден от полиция. В събота в Jumbo хората не можеха да се разминат, а тези, които чакаха пред касите бяха застанали един до друг, сигнализира читател на в. „Марица“. По-късно в социалните мрежи се появиха и снимки.

В неделя органите на реда вече контролираха пропускателния режим, като вътре се допускаха до 150 души. Това доведе до голяма опашка от чакащи, която се изви пред магазина. Там обаче не се спазваше дистанция през цялото време. Налагаше се полицията да моли гражданите да спазват отстояние един от друг и да си сложат маска.

А влизането в магазина ставаше бавно. Ивета Керимова, която идва чак от Септември за подаръци, е чакала един час отвън. „Не се притеснявам да не се заразя с коронавирус, защото влизането е контролирано“, отбеляза Керимова.

Мустафа Исмаил обаче е на противоположното мнение. Според него струпването на много хора е опасно. Въпреки това изчакал своя ред и след 20 минути вече обикалял щандовете. Набързо харесал елхичка за 2-годишното си дете и се отправил към касата.

По-нетърпеливите пловдивчани, още като видяха извилата се опашка, се качиха обрано в колите си. „Идвахме за подаръци, но много време ще отнеме само да изчакаме, камо ли да напазаруваме, да платим и да излезем. Това е излишно време за губене, все пак имаме и други задължения“, каза Венцислав Шолев. И други последваха примера му и си отидоха. Решиха да пробват късмета си през седмицата, когато се надяват, напливът да бъде по-малък.

Избор за тези, които бяха дошли от други градове обаче нямаше и те се наредиха на опашката. Докато някои бяха дошли от по-близо като Пазарджик, то други бяха пропътували над 100 км от Стара Загора до Пловдив. Причината е, че Jumbo в града на липите се намира в мола и в момента е затворен. На пазар бяха пристигнали и живеещи в Бургас и Хасково.

Междувременно органите на реда тръгнаха на хайка за нарушители и стриктно следят дали отворените магазини спазват разпоредбите на здравното министерство и на областния щаб. Според областния управител Дани Каназирева е недупостимо струпването на много хора, каквото имаше в събота в Jumbo. „Ще поискам от РЗИ да бъде съставен акт и наложена санкция, а при следващо нарушение да бъде затворен магазинът“, категорична е Каназирева. Тя допълни още, че не може заведенията и моловете да са затворени и да спазват разпоредбите за сметка на други.

До кмета Здравко Димитров също били стигнали сигнали за неспазване на дистанция в хранителните магазини и хипермаркетите за домашни стоки. Затова екипи на полицията ще дежурят пред входовете на големите магазини и ще контролират пропускането на клиенти след 17 часа в делнични дни. През уикендите това ще се случва целодневно до 2 януари 2021г.

„В навечерието на Рождество Христово и Нова година всеки иска да избере подаръци за близките си, да подготви уютни празници, но дали цената, която ще платим за това си струва? Защото тя ще е за сметка на здравето на много хора. Достатъчно наши съграждани вече преминахме през COVID-19, вероятно сред тях са и Ваши близки и познати, не малък е процентът на тези, които се влошават и имат нужда от лекарска помощ. Подарете на българските медици, най-заслужилите през тази година, един пациент по-малко! Бъдете отговорни в магазина, на улицата, вкъщи!“, призова Димитров.

Снимки: Наташа Манева

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share