Правят „зелени” коридори за ваксинация и през седмицата

В момента желаещите извън първите три фази могат да се ваксинират само събота и неделя, но ще бъде обмислена идеята за тях да има „зелени” коридори и през седмицата след 4-5 часа. Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг пред ВМА.

Събота и неделя работят всички 318 ваксинационните центрове на територията на РЗИ, ДКЦ и лечебните заведения. Ваксинацията в тях става по ясен график с часове. Той ще бъде публикуван на сайтове на областните управи. „Към момента постигаме добър резултат, доволен съм от темпа на ваксинация”, заяви проф. Ангелов.

Все още няма възможност за записване на часове. Информационната система за записване ще стартира на 3-и март, посочи здравният министър. Всеки гражданин ще може да избере през 10 минути час и център, в който да го направи.

По отношение на опашките около центровете и кабинетите здравният министър обясни, че имало идея такива да бъдат отворени в големи спортни зали, но хората са го посъветвали да има повече места за ваксинация, за да бъдат достъп от повече точки. „За мен е по-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото да чакат пред спешните кабинети или линейката да не идва вкъщи”, каза здравният министър.

В момента се ваксинира само с дози на „AstraZeneca”. „Хората над 55 години могат да се ваксинират е нея. Тя им гарантира или неразболяване на човек, или леко прекарване на заболяването”, заяви проф. Ангелов. Следващата седмица ще има и доставки от „Пфайзер” и „Модерна”. „След време, когато дойдат много голямо количество ваксини, хората ще имат възможност да избират ваксина. В момента ваксинираме с това, което имаме. По този начин можем да постигнем колективен имунитет”, каза още здравният министър.

450 човека са се ваксинирали във ВМА днес. Те са били от 3 и 4 фаза. „Непрекъснато идват граждани. Направи ми впечатление, че се отзовават млади хора на възраст между 20-35 години и възрастни, които живеят наблизо. Досега бе втълпявано, че младите са незасегнати и могат да неглижират този проблем, а всъщност в България младите и интелигентни хора и нас четат достоверна информация и знаят, че не е точно така”, каза ген.–майор Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА имало само 3 леки реакции и при 5-6 човека температура. „Не сме имали случаи, които да доведат до отказ от втората доза”, каза още ген. Мутафчийски.

Previous post Цветанов: Ще бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент
Next post Ципов: В ГЕРБ ще има процес на проветряване на листите