Правителството на Джорджа Мелони получи вот на доверие и от Сената

Правителството на Джорджа Мелони получи вот на доверие и от Сената

Новото италианско правителство на Джорджа Мелони, оглавявано от крайната десница, спечели с лекота и второто и последно от двете гласувания на вот на доверие в парламента, предаде Асошиейтед прес.

При тазвечершното гласуване в Сената в подкрепа на коалиционния ѝ кабинет гласуваха 115 сенатори, а против – 79; петима се въздържаха. Коалицията се нуждаеше поне 104 гласа за пълно мнозинство.

Единственият начин да се помогне за сключването на мирно споразумение между Русия и Украйна е, като се помогне на Киев да се защитава във военно отношение, каза в Сената на италианския парламент новият италиански премиер Джорджа Мелони, цитирана от Ройтерс.

„Мирът може да бъде постигнат, като се подкрепя Украйна. Това е единствената възможност, с която разполагаме, двете страни да седнат да преговарят“, заяви Мелони в Сената преди процедурата по гласуването на вот на доверие на новоназначеното ѝ дясно правителство.

Новият италиански премиер многократно обеща да подкрепя Киев, докато позицията на коалиционните ѝ партньори Силвио Берлускони и Матео Салвини по въпроса е доста по-обтекаема с оглед на връзките им в миналото с руския президент Владимир Путин.

Мелони заяви, че макар и оръжието, което Италия доставя на Украйна да не е от решаващо значение за изхода на войната, то все пак е от жизнена важност за Рим за това да се покаже като надежден международен партньор.