По 4 млн. евро на ден пращат емигрантите в България

Проучване показва, че през 2023 г. в България са влезли около 1 милиард и 320 млн. лв. от емигрантите. Тази помощ е сред най-големите инвестиции в българската икономика.

Данните в проучването са на БНБ и от трансферите, които преминават през фирмите за парични преводи.

Има и около 25%, които влизат в брой и не се включват в статистиката, обясни пред БНР Илиян Насков, изпълнителен директор на финансова компания за парични преводи. Според информацията 11 области у нас са „донори“ на работници за чужди държави.

На ден влизат по 4 170 000 евро помощи от емигранти, посочи той.

„Ако съпоставим 2023 г. с 2022 г, имаме увеличение с над 20%“, уточни Насков. Германия е лидер – оттам сънародниците ни са изпратили около 230 милиона. От САЩ – 209 млн., от Испания – 114 млн., от Англия – 109 млн. и от Гърция – 71 млн.

Увеличението на индекса на потребителските цени се отразява и на сумите, които изпращат съграждани от чужбина, отбеляза още Насков.

„Парите най-често се изпращат до деца, съпруги и родители“, конкретизира той.

Най-много средства се изпращат в слабо развитите региони на страната ни. Въпреки очертаната картина, има увеличение на жизнения стандарт в България. И все повече емигранти от трети страни се установяват и започват да работят тук. Основно това са домашни помощници и хора, работещи в строителството. Те помагат на своите близки, коментира финансовия специалист.