Почитаме Свети Климент Охридски, първият епископ на български език

Днес Светата ни църква почита паметта на Свети Климент Охридски, на Свети. Климент, папа Римски и на Свети Петър, епископ Александрийски .

Приема се, че равноапостолните просветители на славянските народи свети свети Кирил и Методий, когато се отправили към Моравия, взели със себе си от своята родина юношата Климент. От това заключаваме, че той се е родил в Солун или някъде в неговите околности.

Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски (†885 г.), немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч. Тогава св. Климент с някои свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на славянски език. Благоверният цар Борис–Михаил изпратил Климент в югозападната половина на своята обширна държава, в македонската област Кутмичевица с главни градове Девол и Охрид. Там той работил с голяма ревност между новопокръстените българи като учител и свещеник.

На събора в Преслав (893 г.) Климент бил избран за „пръв епископ на българския език“. Като свещеник и епископ той неуморно работил 30 години (886-916 г.) за утвърждаване на християнската вяра сред своя народ. Денем той обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел: превеждал книги от гръцки на български език; съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса. Като си приготвил предварително гроб в основания от него манастир „Св. Пантелеймон“, Свети Климент починал на 27 юли 916 г.

Cвети Климент Римски бил oт знaтeн poд. Той бил поставен за римски епископ от апостол Петър. Зaтoчeн бил в Xepcoн, cлeд ĸaтo oтĸaзaл дa пpинece жepтвa нa eзичecĸитe бoгoвe. Затова го хвърлили в Чepнo мope c ĸoтвa нa шиятa. Това станало през 101 г. Cвeтитe бpaтя Kиpил и Meтoдий чpeз чyдeca oтĸpили мoщитe мy и oтнecли чacт oт тяx в Pим. Днес те се съxpaнявaт в цъpĸвaтa “Cан Клементе“, пocтpoeнa въpxy ocнoвитe нa дoмa нa мъчeниĸa. B нeя през 869 г е пoгpeбaн и Свети Кирил.

Свети Петър Александрийски е един от най-видните представители на Александрийската църква в края на III и началото на IV век. За ранните години от живота на св. Петър няма сведения. Образование е получил вероятно в Александрийското катехизическо училище. Ползувал се е с разположението на Александрийския архиепископ Теона. Под негово ръководство изучавал Свещеното Писание и се упражнявал в подвизите на благочестието. От него той бил ръкоположен за презвитер.

Около 394 г. заради голямата му ученост бил назначен за ръководител на Александрийскота епархия. След смъртта на Теона той бил избран в 300 г. за негов приемник. Той е можал да ръководи своята църква непълни три години преди запоналите гониения. Останалото време от своя живот той е имал да преодолява тежки условия, но въпреки това безбоязнено се е застъпвал за благото на своето паство. Поради това в деветата година от гонението бил обезглавен и се увенчал с венеца на мъченичеството.Това станало в 311 г.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share