Посочиха идеалната възраст за първо раждане

Посочиха идеалната възраст за първо раждане

Дебатът за това кога една жена трябва да роди първото си дете изглежда вечен. Според някои хора колкото по-рано, толкова по-добре.

Други пък са сигурни, че с раждането на бебе може да се почака, докато здраво си стъпите на краката и да се осигурите финансово.

Гинеколог изрази професионалното си мнение от гледна точка на дългогодишния си опит, пише jenata.blitz.bg. Според специалиста раждането след 40-годишна възраст е просто опасно за една жена, а и има огромен риск от хромозомни аномалии при бебето.

„Репродуктивната възраст може да бъде разделена на два етапа – преди 35 години е ранна и късна след 35 години и преди менопаузата.

Първият етап е най-приемлив за раждането на бебе. На тази възраст тялото на жената има добър резерв на яйчниците (наличието на фоликули в яйчниците) и липса на нарушения на генетично ниво, смята гинеколожката.

В допълнение лекарят съветва жените, които планират да имат две или повече деца, да направят почивка между ражданията поне две години, за да може тялото да се възстанови напълно. Само тогава ще бъде възможно да се мисли за следващо попълнение в семейството.

Експерти смятат, че преди да планирате кога точно да родите е добре да обсъдите това с гинеколог и да се види какво е състоянието на вашата репродуктивна система и особеностите на нейното функциониране, както и нивото на яйчниковия резерв. Важно е това да се направи преди 25-годишна възраст.

„Факт е, че плодовитостта зависи от генетични фактори и от влиянието на външната среда през детството и пубертета. За съжаление около 1% от жените до 25-годишна възраст имат намален яйчников резерв, съответстващ на късната детеродна възраст.

В същото време външно това не се проявява по никакъв начин и ако непосредствените планове на жената включват да има дете, тогава всичко ще се получи. Ако тя обаче отложи създаването на семейство, тогава е по-добре да прибегне до криоконсервиране на яйца в клиника за репродуктивно здраве.

В противен случай след няколко години функцията на яйчниците ѝ рязко ще намалее и ще възникне проблемът с безплодието. За съжаление този проблем е доста често срещан“, казва гинеколожката.