Порциите по морето намаляват, цената расте: Тараторът е 5 лв., цацата – 10

Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават.

„Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни – юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели“, заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на „България сутрин“.

Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.

До думите му пред Bulgaria ON AIR почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.

„При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря“, уточни Занков.

Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.

„Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона – няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България“, каза още гостът.

Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.

Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.

„Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени“, заяви Косев.

Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.

„Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица – но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част“, поясни Косев.