Полицаи раздадоха 17 хиляди „честитки“ за неносене на маска

Над 75% от съставените актове за установяване на административно нарушение на мерките срещу COVID-19 са за неносене на маска. Това показват данните на Министерството на вътрешните работи, предоставени за „Монитор“.

Полицията е глобила 17 652 души за липсата на медицинското предпазно средство на закрити места от 13 март – началото на извънредното положение, до 18 октомври. Санкциите за това нарушение са в размер от 300 до 1000 лева за физически лица и от 500 до 2000 лева за юридически лица, припомнят от ведомството. Общо наложените санкции от МВР за неспазване на противоепидемични мерки са 22 929 за същия период.

В столицата все по-често се забелязват нарушители в големите търговски центрове. Според данни от Столичната здравна инспекция само през изминалата седмица са съставени общо

70 акта за неспазване на мерките в моловете

6 пък са раздадените „честитки“ в нощни заведения. СРЗИ уведоми, че засиленият контрол в тази посока ще продължи.

Освен скок в заболеваемостта от COVID-19 в последните 30 дни се забелязва и драстично увеличение на контактните лица. В рамките на месец броят на гражданите, поставени под задължителна изолация, е нараснал четворно. В момента у нас те са над 15 хил., сочат данните от РЗИ.

Справка от МВР показа и че един на сто карантинирани нарушава задължителната изолация. Според статистиката от 13 март, когато бе въведено извънредното положение в страната, до неделя – 18.10., забрана да напускат дома си вследствие на контакт със заразени са получили 300 хил. души. От тях 3079 са с досъдебни производства за това, че са напуснали адреса, в който е трябвало да се изолират. За нарушителите на карантината се предвижда глоба в размер на 5000 лв.

При въвеждането на извънредното положение обаче наказанието за провинилите се карантинирани бе много по-строго. То предвиждаше до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 бона глоба.

Така преди дни

22-годишен младеж от Варна беше осъден за нарушаване на карантината

по време на обявено извънредно положение в страната. Съдът одобри споразумение с прокуратурата и младежът се съгласи да получи 3 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 10 000 лева.