Полицаите в София проверяват над 600 карантинирани на ден

Полицаите в София проверяват над 600 карантинирани на ден

От началото на месеца полицаите в София са направели 6656 проверки за спазване на карантината. Това отчете кметът на града Йорданка Фандъкова в началото на заседанието на Столичния общински съвет. Така средно на ден се правят над 600 проверки.

Кметът обяви, че всички екипи на общината са включени в следенето за спазването на противоепидемичните мерки. Фандъкова отчете, че в столицата те се спазват като даде за пример, че за последното денонощие Столичният инспекторат е направил 793 проверки в търговските обекти и има само 1 акт. За последния месец пък проверките в магазините са 14 300, а издадените акта са 12.

Фандъкова отчете пред общинарите, че от средата на октомври е започнало бързото покачване на броя на новозаразените и хоспитализираните в София. „В края на октомври преминахме 1000 новозоразени. На 4 ноември имахме висок пик от над 1600 слоучая, след което в последните 7 дни този процес се стабилизира, няма резки пикове. Следим внимателно броя на хоспитализирание и натиска върху здравната сситема. Целите са да намалим натиска върху лечебните заведения и да осигурим добра грижа на болните лекуващи се вкъщи“, каза кметът.

Градоначалникът припомни и взетети мерки от Столичния оперативен щаб, сред които затварянето на дискотеките, работното време на останалите заведания, онлайн обучение на учениците от 6 до 12 клас, недопускането на непълнолетни в моловете. „Мерките са насочени към местата, където се събират повече хора и не е възможно да се спазва дисцплина. Последното решение е удължаване на всички мерки с още две седмици, за да може да даде на лекарите възможност да ни лекуват“, обясни Фандъкова.

Тя отчете и рязък спад на ползващите градския транспорт и даде за пример, че през вчерашния ден заетостта в метрото е била 40%.

Фандъкова изтъкна също, че от началото на пандемията София е вложила 2,5 млн. лв. в помощ на малкия бизнес.