Политолог: Подготвя се почвата да свикнем, че може да имаме президентска република

„Политическият климат в страната е доста драматичен. битките са изострени до краен предел“. Това заяви пред БНР Ружа Смилова – преподавател по политически науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Този служебен кабинет изпълняваше задълженията си в една трудна среда, отчете тя. Според нея всеки, който влиза в политиката в България, трябва да се въоръжи със здрави нерви и да е готов за битки.

Смилова изказа мнение, че този най-дълго управлявал служебен кабинет е и доста политизиран. Той встъпи с ясна заявка за дълъг престой във властта, отбеляза тя и припомни, че са последвали смени на хора на много позиции, както и приемане на дългосрочни стратегии. А това не е работа на служебни кабинети, смята тя.

„Политизацията на този кабинет ясно пролича във взимането на страна в предизборната кампания както от страна на президента Радев, така имаше и доста рязки изказвания на министри в тази кампания, основно критикувайки предходния кабинет – този на Кирил Петков“, коментира Ружа Смилова.

Тя подчерта желанието за трайно оставане в политиката на този кабинет или отделни участници в него. По думите ѝ „пряк отчет пред гражданите“ е нещо безпрецедентно.

По време на отчета нямаше никаква възможност за поставяне на въпроси, отбеляза още Смилова и добави мнението си:

„Той малко напомняше на една много популярна форма на общуване с гражданите – тази на Владимир Путин, който провежда ежегодно пряка линия с гражданите. 3 часа слушахме за безпрецедентните успехи на кабинета, като голяма част от тях бяха просто рутинно изпълнение на задълженията, да – преодоляване на някои проблеми, свързани с кризата, и отчитане на успехи, които бяха завършване на проекти или започнатото от предходни кабинети“.

Според нея на фона на тежката политическа криза този отчет е „прозвучал като самохвалство, което не прави чест“:

„Задава един модел на общуване с публиката, с гражданите, който цели да заобикаля стандартните канали за медиация и представителство. Общуването ще тече между изпълнителите на властта и гражданите директно, без посредничеството на медии, законодателният орган. Това е много характерно за популистки мобилизации. Виждаме в такива методи ясна заявка за популистко упражняване на власт. Виждаме го в някои от изказванията на Румен Радев, за съжаление го виждаме и в изказвания на главния прокурор Иван Гешев. Този популистки рефлекс започва да се налага като модел на поведение, който подрива парламентаризма в България, подрива идеята за представителна демокрация“.

Смилова вижда дивидент на Румен Радев в това, че налага убеждението, че управление на страната е възможно и „на ръчно управление“, без посредничеството на парламента:

„Подготвя се почвата – за това гражданите да свикнат с мисълта, че не е непременно да имаме парламентарна република, може да имаме президентска република и нещата ще вървят не по-зле отколкото когато кабинетите са излъчвани от работещ парламент. Това е опасно. В този отчет на кабинета видяхме за какво ще става дума, ако имаме президентска република и кабинет, назначаван директно от президента – който кабинет не се отчита пред НС, не получава критична обратна връзка, а безконтролно упражнява властта си и е способно и напълно легитимирано да си дава винаги отлични оценки на свършеното, като не отбелязва несвършеното. Радев ясно показва, че не желае да има посредници между него и гражданите. Това е сериозна заплаха“.

Според нея „протакането на връчването на мандатите, което наблюдавахме, и забързването при третия мандат и то на партия, за която беше ясно, че не може да състави правителство, показва намеренията за упражняване на власт от президента“.

Имаше и добре работещи министри, каза Смилова и даде пример с Крум Зарков. По думите ѝ той определено е свършил работа, която няма как да не му бъде написана в неговия актив.

Основното, което ще води президента при избора на кабинет, е утвърждаване на образа на служебен кабинет „Гълъб Донев 2“ като успешен модел на управление – по-безконфликтно, по-консенсусно управление, което идва като контрапункт на това, което виждаме в НС, изказа мнението си Ружа Смилова. Според нея идеята на Радев ще е да покаже, че управление в страната е възможно без караници.