Политолог: Няма как договорката за коалиция да включва даване на областни центрове

Политолог: Няма как договорката за коалиция да включва даване на областни центрове

„За мен кампанията ще бъде странна и любопитна. Няма да е политическа или партийна. Профилът на двамата кандидати не предполага партийно надприказвана или тясно специализиране в някой сектор. Имат си силните страни, но техните теми ще изместят фокуса от политическото. Ще видим дали съзнателно тези хора са пазени от такъв тип дебат, защото в един момент ще им се зададе въпрос – резултатът в София определя ли бъдещето на коалицията? Те трябва да кажат нещо, а освен да направят някоя бомба и после да се обяснява какво е искал да каже авторът – друго няма да стане“, коментира пред bTV политологът Любомир Стефанов.

Според него е възможно в столицата да има втори тур, а в кампанията ще доминират „премълчаните теми“.

„Предстои да видим как се трансформира тази публичност в политически рейтинг. Чуваме тезата, че договорката за коалиция включва даване на областни центрове. Това няма как да стане. Тук не става въпрос за договаряне на състава на кабинет и комисии. Говорим да идеш на терен, където хората в листата са познати на общността и трябва всеки избирател да го мотивираш да иде до урната“, допълни още Стефанов.

„Спецификата на местните избори ще е изненада за „Продължаваме промяната“, не толкова „Демократична България“. Кампанията ще се отрази благотворно на управляващата коалиция, защото след местни избори всички са печеливши или се представят за такива. ПП няма нито един кмет. Колкото и кметове да вземат, където и да е – това ще е успех за ПП. ГЕРБ ще загуби, но от много, ако загубиш малко, пак не си губещ. Ще има достатъчно лакомства, които да предотвратят появата на отчетлив горчив вкус“, коментира политологът.