Ползите от лука за лечение на много болести

Полезните ефекти на лука се дължат на съдържащите се в лука биологично активни съставки. Полезните съставки, които правят лука толкова полезен за здравето са:полифеноли, алилни сулфиди, флавоноиди. Полифенолите са в много голяма концентрация в лука. Те представляват фитонутриенти с голяма биологична активност. Към тях спадат флавоноидите и танините основно и още много други активни субстанции.

Флавоноидът, които най-много се съдържа в лука е кверцетин. Кверцетинът е силен антиоксидант, които силно ограничава оксидативния стрес като по този начин елиминира една от основните причини за натрупване на токсини в организма.

Друга група биологично активни съединения, които съдържа лука са сяра–съдържащи съединения, на които лукът дължи аромата си. Такива съединения са различни алилни сулфиди: диалил моносулфид, диалил дисулфид, диалили трусулфид и диалил тетрасулфид.

Полезните ефекти на лука са:

  • силен антиоксидант,
  • има противовъзспалителен ефект,
  • антикоягулантно действие,
  • има противораково действие,
  • подобрява здравината на костите и ставите,
  • има протективен ефект върху сърдечно-съдовата система,
  • антиатероматозен ефект,
  • подобява обмяната на веществата.

Преполага се, че благодарение на тези съставки лукът може да бъде използван за лечението на редица болестни състояния дори и на някои видове рак.

Няколко порции лук всяка седмица са достатъчни статистически да намали риска от някои видове рак . За дебелото черво, на ларинкса и рак на яйчника, между 1-7 порции на лук е да осигури намаляване на риска. Но за намаляване на риска от устни и рак, ще трябва да се консумират една глава лук служи на ден (приблизително 1/2 чаена чаша).

Те представляват фитонутриенти с голяма биологична активност. Към тях спадат флавоноидите и танините основно и още много други активни субстанции.

Лукът и костите и съединителната тъкан

Лукът се грижи за здравината на костите посредством флавоноидите и за здравината на съединителната тъкан посредством сяра съдържащите съединения. За нормалното функциониране и изграждане на съединителната тъкан е необходима сяра, защото почти всички компоненти на съединителната тъкан съдържат сяра . Ако има недостатъчност на серни съединения в организма това означава, че няма да има достатъчен градивен материал за възстановяването на съединителната тъкан. Това от своя страна довежда до нарушение на функциите на почти всички тъкани и органи в човешкото тяло, защото съединителната тъкан се среща във всички останали тъкани.

Освен костната плътност на костите, здравината и на съединителната тъкан зависи от консумацията на лук. Това се обясня с теорията за серните съединения, която се основава на факта, че почти всички компоненти, които участват в изграждането на съединителната тъкан съдържат сяра. Затова е препоръчително за да се избегнат сяра недоимъчни състояния да се консумират храни, които са източник на сяра съдържащи съединения какъвто е лукът.

Те представляват фитонутриенти с голяма биологична активност. Към тях спадат флавоноидите и танините основно и още много други активни субстанции.

Лукът като противовъзпалително средство

Лукът може да се използва и като противовъзпалително средство , защото съдържа активната субстанция онионин. Онионинът оказва инхибиращ ефект върху макрофагите, които са отговорни за активация на възпалителните процеси.

Другият начин, по който лукът намалява възпалителните реакции е чрез намаляването на окислителните реакции на мастните киселини, посредством кверцетина. Когато се намали този окислителен стрес, се намалява и концентрацията и на окислените мастни киселини, а от там и медиаторите на възпалението, които те произвеждат. Когато медиаторите на възпалението са в ниски концентрации те не водят до сериозни възпалителни реакции.

Те представляват фитонутриенти с голяма биологична активност. Към тях спадат флавоноидите и танините основно и още много други активни субстанции.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share