Полезни съвети: Как да изберем зимни гуми за колата

Полезни съвети: Как да изберем зимни гуми за колата

От гледна точка на законовите разпоредби в страната, периодът, в който трябва шофьорите да сменят гумите със зимни, е от 15 ноември до 1 март. Това е фиксирано в Закона за движение по пътищата. По закон в този период трябва да се използват или гуми за зимни условия с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

„Като специалист препоръчвам смяната на гумите да стане, когато външните температури паднат под 7 градуса“, казва управителят на „Медина Мед“ в Стара Загора – Владимир Владимиров. Той допълва, че препоръчва на шофьорите да купят и поставят нови зимни гуми максимум след третия сезон на употреба.

В зимни условия гумите попадат под въздействието на различни химикали, с които се третират пътищата при замръзване. Тези химикали не влияят добре на каучука на гумите, който се втвърдява с времето заради реакцията с тези химически вещества, напомня експертът.

Най-важното качество за една гума

Всяка гума, в зависимост от производителя, си има своите характеристики. Всеки, който избира гуми, трябва да се съобрази какво му е необходимо в личен план. При водачите със спортен стил на шофиране е важно поведението при завоите с високи скорости, времето на спиране. Определящото при избора на гума са пътните условия, при които ги експлоатираме, както и ценовия бюджет, с който разполагаме.

Все пак, в зимни условия и най-ниският клас зимни гуми е за предпочитане, пред експлоатацията най-високия клас лятна гума, напомнят специалистите. Те препоръчват също преди да се предприеме закупуване на нови гуми, шофьорът да посети избрания от него сервиз и да се консултира.

„Има случаи, в които не е належаща смяната. На място ще огледаме и ще оценим износването на гумите, текущото им състояние, ще дадем препоръка“, казват от фирмата.

„За“ или „против“ бюджетните гуми?

Специалистите съветват, когато се избират бюджетни гуми, те да бъдат от водещи или утвърдени производители. Често цените на утвърдените марки не са много по-високи от тези на бюджетните гуми. Затова е добре водачите на автомобили внимателно да обмислят предпочитанията си, преди да направят окончателно решение.