Пожарникар с маска тип Формула 1 обирал магазини

Пожарникар и негов приятел с маски тип Формула 1 обрали 6 денонощни магазина в Пловдив и една бензиностанция в близкото село Кадиево. Въоръжените обири били извършени преди 6-7 години, когато огнеборецът все още не е бил част от системата на МВР.

Той станал пожарникар през 2015г., когато престъпленията в миналото му не били разкрити и мъжът бил с чисто криминално и съдебно досие. До арестуването му този петък се стигнало, след като първоначално бил задържан приятелят му, с когото заедно извършвали обирите. Това съобщиха на нарочна пресконференция в събота окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, прокурор Георги Гешев и шефът на Криминална полиция в Пловдив Георги Ташев.

„Съвместна работа на полицията в Пловдив, заедно с Районна прокуратура, а впоследствие и с Окръжна прокуратура в Пловдив. По повод на въоръжени грабежи, извършени в периода 2013 – 2014г.“, каза Румен Попов. По думите му първоначално разследването е било само за един грабеж на денонощен магазин през 2013г. Обирът е бил въоръжен, извършен от двама мъже, използващи маски тип „боне“, каквито ползват пилотите от Формула 1 или на картинг пистите. Единият мъж с пистолет влизал в търговския обект, а другият го чакал отвън.

„Преди 2 дни от районна прокуратура , благодарение на работата на прокурор Лулкина, е установен единият от извършителите, който признава за 1 грабеж. Така в продължение на 24 часа бяха установени извършителите – двама, на общо 7 въоръжени грабежа, идентични“, каза окръжният прокурор Попов. Той уточни, че първият арестуван е направил самопризнания, благодарение на които е задържан и вторият извършител – въпросният действащ пожарникар.

Двамата заедно са извършили пет въоръжени грабежа, а огнеборецът е направил самостоятелно и други два. В дома му са открити пистолетът и маската, която е ползвал за обирите. „И двамата са направили пълни самопризнания, открити са редица веществени доказателства. Установени са всички техни шофьори, използвани за грабежите. Извършени са разпити и множество огледи“, каза още окръжният прокурор. Той уточни, че към момента на извършването на грабежите обвиняемият все още не е бил пожарникар. След това е станал служител на Трета пожарна в Пловдив.

„Изводите – че за пореден път установяваме, че в условията на добра координация, слушане между оперативни служители, прокурори и следователи – като работят в екип, резултатите са добри. Вторият извод е, че всяко едно престъпление, макар и да е изминал дълъг период от време, извършителите трябва да знаят, че полицията и прокуратурата работят интензивно. Тоест, всеки, който е извършил престъпление, не бива да бъде спокоен и трябва да знае, че в рамките на две, три, пет или повече години, няма да получи своето възмездие. Възмездието от страна на полицията и прокуратурата е да бъде внесен обвинителен акт в съда, където да получи своята присъда“, бе категоричен Румен Попов.

Той уточни, че неслучайно в последните години има разкрити дузини убийства от така наречените „Студени досиета“, които са били извършени преди повече от 10-15г.

В тази насока усилията трябва да продължат. Прокурор Галин Гавраилов неотлъчно е разследвал въоръжените грабежи, уточни още Румен Попов.

„Двете лица са съответно 90-ти и 91-ви набор – сега са над 30-годишни. Повдигнати са им обвинения за извършване на грабежи след предварително сговаряне. Наказанието е от 5 до 15 години затвор и конфискация на до ½ от имуществото на дееца“, каза прокурор Георги Гешев. Продавачите не са пострадали, а общата сума от седемте обира е 2 400 лева. „Двамата влизат вечерта в денонощен магазин и колкото е оборота, толкова успяват да вземат. Схемата е една и съща – единият влиза в магазина, а другият го чака отвън. Използвали са 2 нерегистрирани мотора, за да затруднят установяването им. Единият влиза, заплашва продавача, получава оборота и се оттеглят“, разказа каква е била схемата им прокурорът. Последният извършен грабеж е бил през 2014г.

Той уточни, че предстои да им бъдат повдигнати и други обвинения, защото за всяко едно престъпление тогава е било образувано отделно дело, които сега ще бъдат обединени. Грабежите до момента не са били разкрити, защото всеки е бил извършван на територията на различно рпу. Оперативните служби в различните рпу-та не са направили връзката. Освен това двамата са били достатъчно хитри да ползват различни шофьори в три от грабежите. Тримата са били разпитани и са обяснили, че са били наемани, за да ги закарат до някое място, да ги стоварят, да ги изчакат зад ъгъла на обекта и да ги върнат на друго място.

„На 2-3 месеца прокуратура и полиция се събират по по-тежките престъпления, прави се анализ и се започва оперативна дейност за разкриването им. Нито едно престъпление не се забравя“, каза Румен Попов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share