Поетапно отваряне, на всеки 2 седмици ще отпадат забрани

Предстои обсъждане на разхлабване на мерките заради коронавируса. Обмисляме поетапно отваряне, на всеки 2 седмици да отпадат мерки, ако заболеваемостта продължи да намалява. Това заяви социалният министър Деница Сачева. Тя изтъкна, че има предложения за разхлабване на мерките първо в зимните курорти, а от средата на февруари евентуално и за останалите заведения, за моловете пък мерките щели да останат за по-дълго време.

„Трябва да затвърдим резултатите, за да няма отваряне и после пак затваряне“, уточни социалният министър пред Нова телевизия.

Ваксините ще помогнат за намаляване на заболелите и трябва да дадем шанс да се ваксинират повече хора, обясни още Сачева. „Нека да мине малко време, за да се види, че ние сме разумни в нашите решения“, подчерта социалният министър. Тя допълни, че по отношение на ресторантьорство и хотелиерство мярката е 80/20 и тя ще е в подкрепа на всички бизнеси като нощни заведения, барове и ресторанти.

„Нотификацията от ЕС се очаква и тогава ще започне изплащането към хората. 6000 са заявленията, като 1500 са обработени, обработват се и останалите 4500. За НАП това също е ново. Малкият брой се дължи на изсветляване на сектора, някои от секторите не отговарят на изискванията, обясни още Сачева. Що се отнася до подкрепата на служители в неплатен отпуск и изплащането на 24 лв. дневно, Сачева изтъкна, че парите се бавят поради объркани и грешни банкови сметки.

Кризата ще трансформира бизнеса. Не само ресторантьорският и хотелиерският, но бизнесът като цяло. Затова са мерките, за да подпомогнем хората. Одобрените заявления по тях ще получат парите си, категорична е тя. Социалният министър изтъкна, че безработицата за януари е 7.02% – 230 604 са общо безработните.

Заведенията да отварят на 50% от капацитета си при спад на заболелите. Това предложение пък направи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на БНТ. Очаква се то да бъде обсъдено от Националния оперативен щаб в края на януари. Задължително условие остава осигуряването на 1,5 метра дистанция между масите в обектите и дезинфекцията. Междувременно стана ясно, че днес предложението за разхлабването на мерките за заведенията ще бъде обсъдено от Марияна Николова с представители на ресторантьорския бизнес.

„По мерките за заетостта са изплатени над 300 млн. лв.“, категорична бе Николова, като допълни, че забавянето на изплащането на част от помощите за бизнеса се дължи на допълнителните нотификации, които изискват част от тях. По думите й административните процедури и правила за кандидатстване по определена мярка за подпомагане са максимално облекчени – изискват се минимален брой документи, припомни още Николова.

Държавата трябва да посочи ясно кога и при какви условия затворените заради пандемията бизнеси ще подновят своята работа, а също и при каква заболеваемост ще отпаднат част от мерките. Това гласи становище на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), оповестено вчера. Според тях подобен план не е изготвен до момента, а се работи „на парче“, често без всякаква логика. Въпреки пристигането на ваксините и спада на броя на болните от COVID-19 заведенията и моловете остават затворени, на хотелите им се позволява да работят „колкото да не им се плащат компенсации“, а други търговски центрове не са спирали работа, дори и да не предлагат стоки от първа необходимост. 30 на сто от хотелите и ресторантите въобще не възнамеряват да отворят Това означава хиляди хора на борсата, липса на препитание за цели семейства и региони, посочват от БХРА.

„У нас мерките за подкрепа са недостатъчни и тромави, липсва хоризонт за разхлабване на противоепидемични мерки и предвидимост“, категорични са от организацията. От БХРА настояват за незабавно изплащане на забавените помощи за летните месеци на 2020 г., настоящите компенсации, ясен план за разхлабване на мерките, отваряне на всички заведения, държавна подкрепа за достъп до евтини кредити и разсрочване на съществуващите.

„Ресторантьорите и хотелиерите са много важен бранш, но те не са наш приоритет. Една война не се печели със заплахи, това не е подход за който и да е бранш.

Мой дълг е да запазя живота на хората. Заплахите от браншове не са уместни, дали харесват или не мерките, не ме вълнува. За мен е важно здравето на всеки български гражданин”. Това коментира междувременно здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Не обсъждаме вариант за отваряне на заведенията”, съобщи по-късно вчера в Ямбол министърът на здравеопазването.

За момента не се предвижда промяна в мерките в домовете за възрастни хора и хора с увреждания. Това съобщиха от социалното министерство. Предстои да се обсъди дали и кога да бъдат разрешени посещенията и свижданията в тези социални услуги. Към момента обаче и това не е част от коментираните промени, свързани с евентуални отпадания на мерките от началото на следващия месец, казаха още от ведомството.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share