Подслушван ли е телефонът на евродепутата Елена Йончева?

Подслушван ли е телефонът на евродепутата Елена Йончева? Открити са следи от шпионски софтуер.

„В Европейския парламент има служба, където всеки евродепутат може да провери дали в неговия телефон има инсталиран такъв шпионски софтуер и това не е първият случай, в който Европейският парламент открива такива следи. 2020 г. в телефона на евродепутата от Гърция Никос Андрулакис, който е лидер на опозицията, вече не евродепутат, бяха открили следи от такъв шпионски софтуер от Пегас.

Сега, миналата седмица откриха следи в моя телефон и в моята колежка Натали Лоазо, която е председател на подкомисията за сигурност и отбрана в Европейския парламент. Това е подкомисия към АФЕТ външната комисия“, каза Йончева в студиото на „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че от службата правят анализ.

„Не могат да кажат точно от къде е атаката и дали е била успешна. На мен ми казаха, че атаката в моя телефон е била от 30 октомври 2023 г. Те ме попитаха, аз споделих точно каква е била моята активност, в кои държави съм била. Може би, за да получат по-ясна картина, но отговорът засега е, че правят анализ, за да видят точно какъв е“, поясни още евродепутатът.