Погребват тенора Камен Чанев в двора на митрополитски храм

Починалият от COVID-19 световноизвестен тенор Камен Чанев ще бъде погребан на 28 ноември в двора на старозагорския храм „Свети Димитър Солунски“. Това съобщи митрополит Киприан, който възнамерява лично да извърши опелото.

„Предложих го на ръководството на операта, консултирахме се със семейството му. Той е велик певец и заслужава особена почит.“, коментира владиката, който също прекара коронавирусната инфекция и на практика до сега не е служил извън параклиса на митрополитския дом.

Той припомни, че в двора на „Свети Димитър“ са погребани митрополитите Павел, Климен и Панкратий, както и свещеници, които са служили дълги години в тази църква, която е най-старата в Града на липите.

Храмът дълги години беше катедрален, но с решение на Светия Синод през 2018-а година тези функции бяха поети от църквата „Свети Николай Мирликийски“, а „Свети Димитър“ стана митрополитски.

Заради ограниченията и строгите санитарно-епидемични мерки изпращането на Камен Чанев ще стане при ограничен брой присъстващи. Желаещите да се поклонят и да напишат нещо в паметната книга ще могат да го сторят от 10 до 13,00 часа във фоайето на оперния театър.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share