Погребаха Людмил! „Факултета“ поиска оставката на Фандъкова, спряха влака за Перник

Жителите на столичния квартал „Факултета“ блокираха влака за Перник, който минава през квартала и затвориха улица „Суходолска“ около 18 часа днес. Те излязоха в знак на протест – ромите искат точни отговори и искат да разберат кой е виновен за инцидента с 16-годишното момче, загинали при токов удар. Те поискаха оставката на кмета на София – Йорданка Фандъкова и на кмета на район „Триадица“.

Хората искат строги наказания за виновните, като обявиха, че най-гневни са заради тиражираната версия, че причина за токовия удар са мокрите обувки на детето.

„Няма да ни измамят тук! Да идва правителството тук! Справедливост искаме!“, заяви един от протестиращите пред камерата на Би Ти Ви.

Близки на момчето разказаха, че в навечерието на протеста са били „заплашвани“ от цивилни и униформени полицаи, обикалящи квартала. От полицията обясниха, че обиколките им в района са били рутинни.

Пътниците към Перник, които чакаха на Централна гара в София, се извозват с автобуси до Горна баня, откъдето ще се качат на влака за миньорския град.

Днес беше погребението на Людмил. А по-рано през деня бе подадена и първа оставка след трагичния случай. Главният архитект на район „Триадица” Иван Шишков си тръгва от поста, заради неправомерно захранен с ток павилион.

За оставката съобщи кметът на район „Триадица“. Главният архитект не беше на обявената пресконференция. На нея стана ясно, че той се оттегля като морален акт. Иван Шишков заема поста като главен архитект на „Триадица“ от 2008 г. Причината за оставката е служебната бележка, чрез която един от павилионите е получил разрешение да получава ток. Именно незаконният кабел от нея стана причина за смъртта на момчето.

Главният архитект на район „Триадица” бил в отпуск, когато един от павилионите получил разрешение да се захранва с ток незаконно със служебна бележка.

Въпреки че са обявени за незаконни, два от петте павилиона на тротоара са плащали наем на общината. Той е бил 300 лв. на месец, без ДДС. Относно твърдението на Столичната община, че е изискана информация за незаконните обекти с 6 писма в последните месеци, но отговор не е бил получен, кметът на район „Триадица” твърди, че са отговорили. Незаконните павилиони не били споменати в тях.

От Столичната община отговориха, че в едно от писмата се настоява за проверка на павилионите с изтекли разрешителни. Към тях спадали и тези в района на инцидента. Междувременно от „Триадица” потвърдиха, че през последните седмици, шахтата е отваряна многократно.

Previous post Тотомилионерът от Пловдив научил от вестник за печалбата
Next post Задържаха зъболекаря, завлякъл пациенти в София, Перник и Атина