Пловдив във война: Ултраси срещу лесбийки – нова битка

Пловдив във война: Ултраси срещу лесбийки – нова битка

Районна прокуратура – Пловдив образува досъдебно производство във връзка с възникналия инцидент в „Цар-Симеоновата градина“ на 27 септември 2020 г., при който група непълнолетни футболни хуилигани замеряли с яйца и обиждали хора с различна сексуална ориентация. Това обаче само вдигна градуса на напрежението в града, където назрява истинска война между фенове на Ботев Пд – т. нар. „бултраси“ и фракцията на лесбийките.

Агресивните фенове и не по-малко дивите дами се готвят за нови сблъсъци. На въпросния 27.09. участниците и в двете групи предварително се подготвили като си били закупили яйца и брашно, а някои от момичетата, определяни като „лесбийки“, носели със себе си и дървени пръчки – точилки, с които имали намерение да се защитят от евентуално нападение, тъй като в социалните мрежи предварително е имало предупреждение към групата лица – ЛГБТ, да не излизат на този ден в Градската градина „за тяхна лична безопасност“.

Разследването се води за причиняване на лека телесна повреда по ксенофобски и хулигански подбуди – престъпление, за което е предвидено наказание до 1 година „лишаване от свобода“ или „пробация“.

В хода на извършената по случая предварителна проверка, в периода от 27 до 30 септември под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив и благодарение на служителите на ОД на МВР – Пловдив, са били снети обяснения от над 50 лица – участници в инцидента и очевидци. Проведена е кореспонденция с Регионалния инспекторат по образованието -Пловдив, на който е предоставена информация за участниците в инцидента и училищата, в които те учат с цел провеждане на беседи с педагогическите съветници и психолозите към учебните заведения.

До момента е установено, че на 27 септември., около 17,10 ч., на тел. 112, е бил получен сигнал за агресивни младежи, около 30 на брой, които се придвижвали в гр. Пловдив, от площад „Съединение“ в посока към Цар-Симеоновата градина. При координирани действия между служители на Общинска полиция“ – Пловдив и Второ РУ на МВР – Пловдив, местопроизшествието било посетено и след проверка по случая било установено, че два дни по-рано, в социалните мрежи, специална група непълнолетни лица се уговорили да предприемат действия срещу други лица, които те определяли като „гейове“. За тази организация знаели и лицата, срещу които били насочени действията.

Около 16 часа голяма група непълнолетни момчета, определящи се като фенове на ФК „Ботев“, се събрали в парк Бунарджика, купили си яйца от хипермаркет в Пловдив, и се отправили към Цар Симеоновата градина, където вече се намирала групата момичета с обратна сексуална ориентация.

Около 17 часа двете групи се срещнали в Градската градина. Те започнали взаимно да се замерят с яйца и кестени, както и да си отправят обиди. По първоначални данни, едно от момичетата от групата с различна сексуална ориентация било уцелено с бутилка минерална вода, а на друго били нанесени шамари от нападателите. При пристигането на служители от Второ РУ на МВР – Пловдив, нападателите се разбягали.

войната обаче едва ли ще свърши дотук. Двете групи си отправят заплахи в социалните мрежи и се готвят за нови сблъсъци с боксове и точилки. Всичко това е на фона на пресния евродоклад, който обвини България в неспазване на правата на сексуалните малцинства.