Плевнелиев: Кирил Петков умишлено атакува Русия, Радев не е политик от миналото

Плевнелиев: Кирил Петков умишлено атакува Русия, Радев не е политик от миналото

Разделението на русофили и русофоби не трябва да го има. Трябва взаимен респект и уважение. Това каза президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев пред БНТ.

Ние не се лекуваме като общество, а затъваме още повече в това разединение. Министър-председателят реши преди да си тръгне да засили фен клуба си. Това е толкова опасно. Уважаеми политици, търсете мостове един към друг. В последно време ми направи впечатление как Христо Иванов започва да се успокоява, Бойко Борисов също, но Кирил Петков е с рогата напред, допълни Плевнелиев. Той допусна, че Петков нарочно атакува Русия, за да мотивира фен клуба си. И, че ПП може да бъдат изолирани до няколко месеца, нещо което опитвали да направят с ГЕРБ, заради политиката, която водят.

България и Русия няма нужда да бъдат във война, всички трябва да се уважават, но правилата трябва да се спазват. Ако има доказателства, че някой е шпионирал, той трябва да бъде изгонен, коментира той.

Руската посланичка не става. Тя си позволи да обижда българският-министър председател. Но трябва да се вдигне телефонът и да се обясни на руската страна какво става, било то от външния министър към руския му колега, каза той. Плевнелиев настоя, че и президентът, и управляващите трябва да кажат „и Б“, след като са казали „А“ – докладът на ДАНС, ако има такъв, да се даде на държавния глава, както и да се каже кои са тези хора, които са получавали 4 хил. лв. от Русия, за да пропагандират нейните идеи у нас.

Кюлчета, пари, къде са доказателствата? За мен Радев не е политик от миналото. В казуса с руснаците е добре да покажем какви са доказателствата, подчерта той.