Пламналата къща на Петте Кьошета стана недвижима културна ценност

Горялата къща на Петте кьошета вече е със статут на недвижима културна ценност. Това съобщи зам.-кметът по образование и култура на София доц. Тодор Чобанов.

„Във вторник Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности – СЕСОНКЦ разгледа на свое заседание съдбата на обекта и взе с голямо мнозинство решение за „Къща на Шапкарева, София, район „Триадица“, бул. „Генерел Скобелев“ да получи статут като единична архитектурно – строителна недвижима културна ценност, с предварителна категория „ансамблово значение“, написа Чобанов във Фейсбук.

Той благодари на министъра на културата Боил Банов за светкавичната реакция, която по думите му е стъпка напред в усилието да се спаси сградата.

„След като Министъра на културата издаде заповед за статута, главния архитект на София ще предприеме нужните действия за издаване на нов ПУП, който ще защити обекта. Възможно е собственикът да обжалва новия ПУП, но в края на краищата общественият интерес трябва да надделее и сградата да получи нужната грижа, както това стана с много други знакови обекти, като къщата на Яблански, тази на Фингов и още десетки обекти, чиито собственици отговорно стопанисват старините на София, които са нашата памет и идентичност като общество“, казва Чобанов.

Строителна група на общината междувременно обезопаси и изолира обекта.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share