Пламен Димитров: През 2038-ма България ще приключи с въглищата, но е необходим плавен преход

Постижение на нашето правителство бе, че в ПВУ да няма затваряне на въглищните централи, а поет ангажимент за намаляване на вредните емисии, заяви бившият министър на екологията Борислав Сандов в студиото на „Челюсти“ по NOVA NEWS.

Ние бяхме категорично против да се поема такъв ангажимент, какъвто бе поет, както бяхме против и затварянето на централите. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Сандов каза, че енергетиката се модернизира и сега е най-добрия момент да се предприемат действия в посока на климатична неутралност. По негови думи не става дума за затваряне на въглищните централи, а преминаване към производство с по-ниски емисии.

Димитров е на мнение, че зелените политики няма да дадат допълнителна конкурентоспособност на икономиката на страната ни. „Това което дава конкурентоспособност са тези 8 млрд. лв., които през 2022 г. успяхме да платим към небитовите потребители от държавната ни енергетика, успяхме да поддържаме цената за небитовите поробители. Бизнесът беше конкурентоспособнен и запазихме и работни места“, допълни той.

Димитров поясни, че през 2038 г. България ще приключи с въглищата, но е необходим плавен преход, а „Марица – Изток“ да стане индустриално сърце на страната.

Димитров поясни, че щом „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ гласуваха за предоговаряне на ПВУ в частта за вредните емисии означава, че са признали грешката. Сандов не смята, че са допуснали грешка.