Писателят Христо Стоянов: Мъртва писателка журирала на литературен конкурс

Писателят Христо Стоянов: Мъртва писателка журирала на литературен конкурс

Мъртва писателка участва като жури в литературен конкурс. Сензационната новина обяви в профила си във фейсбук писателят Христо Стоянов.

„Връчили наградата на Йордан Радичков. Но съставът на журито ме изуми: председател Георги Господинов и членове покойната проф. Вера Ганчева, проф. Инна Пелева, Горан Атанасов и Силвия Хачерян. Не мога да разбера как починалата Вера Ганчева е участвала в журито. Тя почина през юни тази година, но не е ли редно да се обясни, че връчването на наградата е закъсняло, че иде реч за невръчена награда, че решението на журито е подписано от покойната на смъртния и одър.

Или искат да кажат, че Георги Господинов е толкова гениален, че си кореспондира с мъртвите. Или авторите в конкурса са толкова гениални че само мъртви могат да ги оценяват. Ама пък Георги Господинов е жив. Или вече е станал безсмъртен. Не може да не е. Или българската простащита край няма. Не искам да живея в такава литературна действителност”, не крие възмущението си Стоянов.

В първият конкурс за разказ на името на Йордан Радичков участваха 52 сборника с разкази, издадени през последните две години. А пръв носител на тази литературна награда е Деян Енев за сборника с разказа „Лала Боса”. Според условията на конкурса срокът за приемане на сборниците с творбите е бил до 31 юли 2020 г., а членът на журито проф. Вера Ганчева е открита от съседи мъртва в дома си на 10 юни 2020 г.

Написаното от Христо Стоянов предизвика различни коментари в социалната мрежа.

„Абсурдите с журита са безкрайни и разнообразни. Цял сборник с разкази може да се издаде”, „Журитата във всики области си приличат. Всичко е субективно и трябва да си нечие протеже.”, „Няма отношение, няма отговорност, само безхаберие. Всичката ни работа за съжаление е такава”, пишат потребителите в мрежата.