Пиронкова тръгна убедително на Ролан Гарос след 2:0 над Петкович

Играещата с „уайлд кард“ българка Цветана Пиронкова започна участието си в откритото първенство на Франция с убедителна победа 6:3, 6:3 срещу германката Андреа Петкович.

Точно 73 минути бяха необходими на Цветана, за да преодолее завърналата се след едногодишно отсъствие Петкович. Германката, която обожава „Лед Цепелин“, пише книга и води телевизионно предаване, беше много разконцентрирана в двубоя.

Пловдивчанката поведе с два пробива за 3:0, последва рибрейк и резултатът стана 3:2. Да края Цветана направи нови два пробива, а Петкович успя да върне само един.

Вторият сет започна ударно за Пиронкова – спечели подаването си и след това проби Петкович, като германката загуби подаването си с двойна грешка. Последва нов пробив на Петкович за 2:2. След това Пиронкова наложи ритъма си и с многобройни удари от бекхенд слайс затвърди успеха си. Цветана успя да спечели 76 процента от точките, в които посрещаше.

Любопитно е, че Пиронкова е една от двете тенисистки с „уайлд кард“, които не са французойки. Другата е въздишалата на времето по нашия Григор Димитров канадка Южени Бошар.

За отбелязване е, че тазгодишната надпревара в Париж е под номер 13 в кариерата на Цветана Пиронкова. В актива и има достигане на четвъртфинал.

Пловдивчанката очаква във втори кръг победителката от двубоя между Серина Уилямс и Кристи Ан. Двубоят мужду американките започва малко по-късно на „Филип Шатрие“.