Петър Ганев: Икономиката ще се свие с около 4-5%

Икономиката ще се свие с около 4-5% е прогнозата, около която се обединиха повечето финансови институции. Това заяви по БНТ Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Факт е, че не е толкова тежко, колкото се очакваше през май и юни, когато бяхме затворени. Догодина няма да наваксаме всичко, на практика догонването ще стане може би към средата на 2022 г. Това са прогнози на база, ако няма нова карантина и тежки ограничения на стопанската активност, обясни икономистът.

В исторически план, в момента нашият пазар на труда стои добре, смята икономистът.

По думите му, проблемът е за хора, които вече са минали през бюрата по труда и обезщетението им изтича, и бъдат ударени от втора вълна, тъй като вече са изчерпали този механизъм.

Голямата темата е колко ще бъде дефицитът за следващата година и в каква степен той е смислен, тоест политиките, които борят коронавируса или имат други цели, и в каква степен е раздуването на разходи, обясни Ганев.

В момента кесията е по-развързана и това е притеснително, допълни той.

Ако попаднем във вариант нова карантина и раздуване на харчовете, тогава може да се стигне до голям проблем с дефицита, смята икономистът. Към момента базовият сценарий със сигурност изглежда по-положителен, отколкото много икономисти си представяха, категоричен е експертът.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share