Петковден е! Света Петка е закрилник на дома и семейството

Днес Православната църква почита Параскева Епиватска, известна като св. Параскева или св. Петка Българска (Търновска) – източноправославна светица, живяла през Х-ХІ в. 10-годишна тя чува Христос да казва: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!“.

И се посвещава на вярата. Обхожда светините на Константинопол, като монахиня 5 г. прекарва в пост край храм „Покров Богородичен“ в столичния квартал „Ираклия“. Посещава Йерусалим и Божи гроб, живее в Йорданската пустиня и преди смъртта си се връща през Константинопол в Епиват. Заселва се при храма „Свети апостоли“. Почитана е като закрилница на българския народ и държава, покровителка на Молдова и градовете Търново, Габрово, Троян.

Денят е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.

На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.

Празнуват: Петко, Петкана, Параскева, Пенчо, Пенка.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share