Петима умряха в Южна Корея след противогрипна ваксина

Петима умряха в Южна Корея след противогрипна ваксина

Пет души са починали след поставяне на противогрипна ваксина в Южна Корея през последната седмица, съобщиха властите, цитирани от „Ройтерс“ и news.bg.

Осведомителната агенция отбелязва, че случаите увеличават притесненията около безопасността на противогрипните ваксини, докато програмата за сезонна имунизация се разширява в опит да намали потенциални усложнения от коронавируса.

Властите подчертаха, че няма причина да се смята, че смъртните случаи са свързани с ваксината, но се провежда разследване, включително и аутопсии, за установяване на причината.

Сред починалите са 17-годишно момче и мъж над 70-годишна възраст.

Миналия месец официални представители на правителството обявиха план за закупуване на 20% повече противогрипни ваксини за зимата спрямо миналата година, за да се имунизират 30 милиона души за предотвратяване претоварването на здравната система от пациенти с грип и коронавирус.

Но началото на програмата за безплатно поставяне на противогрипна ваксина на 19 милиона души бе спряно за три седмици, след като било установено, че 5 милиона дози, които трябва да бъдат замразени, са били изложени на стайна температура, докато са били транспортирани до здравно заведение.

Тази година засилването на общественото доверие към ваксините е голямо световно предизвикателство, след като някои държави избързаха с одобряването на експериментални ваксини срещу коронавируса преди да бъдат завършени клиничните изпитания.

Противогрипните ваксини за Южна Корея са доставени от различни фармацевтични компании, включително LG Chem и Boryung Biopharma.

17-годишно момче, което е починало в петък, е първият починал, който е получил ваксината. Момчето е починало два дни след ваксинирането му.

8,3 милиона души са ваксинирани от подновяването на имунизацията на 13 октомври, като при 350 случая има странични реакции. Южнокорейската медия „Йонхап“ съобщава, че през 2005 г. има най-много починали (6 души) след имунизация с противогрипна ваксина.

От Корейския център за превенция и контрол на заболяванията обявиха, че ще продължат с имунизацията, тъй като няма причина да се вярва, че ваксината е свързана със смъртните случаи.