Пенсионерката Лиляна забравила за диабета с орехи и ракия

Приблизително 425 милиона души по света са със захарен диабет, като броят им се очаква да се увеличи до 629 милиона през 2045 г. Най-голям е броят на хората с диабет на възраст между 40 и 59 години. Всеки втори възрастен със захарен диабет (или 212 милиона души) е недиагностициран, т. е. не знае, че има диабет. 80% от хората с диабет живеят в страни с ниски и умерени доходи, каквато е България.

Заболяването е наричано тихата епидемия, защото в много случаи се развива безсимптомно. То не може да бъде излекувано напълно, но може да бъде контролирано, така че да живеем съвсем нормално.

В това се е убедила и пенсионерката Лиляна Панталеева от разградското село Костанденец. Самата тя дълги години страда от захарна болест, докато един ден не се захваща да се лекува със средствата, които ни предоставя майката природа. При това – от елементарни, по-елементарни и неструващи почти нищо. В резултат на това кръвната ѝ захар от 9,55 единици пада за постоянно на 4,2 и повече не мърда от тези показатели.

Според рецептата на леля Лиляна в половин литър домашна ракия – около 40 градуса, се слагат 15-20 ореха, натрошени заедно с черупките. Добавят се и 20 листа от индрише, ситно нарязани заедно с дръжките. Всичко това се слага в шише с широк отвор – най-подходящо е за целта да се използва бутилка от боза. Сместа се разклаща и се слага в хладилник за 10-15 дена, като шишето се увива добре с вестник.

От получената настойка се пие по 20-25 г сутрин на гладно, докато приготвеното количество свърши. Леля Лиляна твърди, че повече никога не е вдигала захарта и се чувства прекрасно. Тя недоумява защо хората не се доверяват на изпитаните рецепти от народната медицина, а предпочитат да взимат от скъпите химически препарати.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share