Пендаровски: Глупост е, че македонците сме били българи до 1945 година

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че няма да има дискусия нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945г., съобщава порталът „Плусинфо“, цитиран от сръбската телевизия РТС.

Пендаровски заявява в интервю за EUObserver, че македонският език е стълб на македонската идентичност. Той казва, че не е тайна, че македонският език е бил кодифицирн през 1945 г., но е факт, че става дума за специфичен език, подобен на българския, но той не е, нито някога е бил български. За него е без основание твърдението на България, че цялата македонска история до 1945 г. е била българска и всичко от десети век до 1945 г. е било българско, предава БТА.

Те казват, че етническите македонци съществуват, но една сутрин през 1944 г. са се събудили и са казали : „Аха, ние сме наистина етнически македонци, а до вчера бяхме етнически българи“, обяснява президентът Пендаровски и добавя, че това е „абсолютна историческа глупост“.

За българското твърдение, че македонският език и идентичност не са съществували до 2 септември 1944 г. и тяхното формиране е част от всеобхватно формиране на отделна небългарска идентичност за прекъсване на връзките между населението на територията на днешна Северна Македония и България, Пендаровски каза, че не може да се приеме дискусия по този въпрос.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share