Педиатър: Болките в корема са ключов симптом за COVID-19 при децата

„Острата фаза на COVID боледуването при децата се изразява в температура над 38 градуса, повръщане и диария, може да се стигне до затруднено дишане и силна отпадналост – тогава да се търси лекарска помощ. Миокардното уреждане е рядко, но и най-тежкото поражение от коронавирус“. Това заяви доц. Албена Телчарова от Катедра „Педиатрия“ на болница „Проф.д-р Иван Митев“ в София пред БНТ.

COVID-19 щади децата, но заразява толкова често, колкото и възрастните. Коремната болка, а не загубата на вкус или мирис, е ключовият симптом за коронавирус при децата, допълни доц. Телчарова.

„Рядко се срещат усложнения при малките деца – опасно състояние, в което се засягат органите. То се дължи на свръх възпалителна реакция, която прилича на цитокиновата буря при възрастните. Рискови са деца с астма, диабет, наднормено тегло, вродени сърдечни аномалии или имунодефицитни състояния“, коментира педиатърът.

„От 6 до 15 годишни са децата с усложнения от вируса в страната“, разкри доц. Албена Телчарова.

„Децата да се върнат по детските градини, но да се следи епидемичната обстановка в градината и при децата. Ако имат симптоми, да се спират от групите“, каза експертът.

„Малките деца боледуват от коронавирус леко и затова се казва, че те заразяват – защото малката температура лъже“, завърши доц. Албена Телчарова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share