Парното двойно по-скъпо от климатика, духалките гълтат най-много ток

Отоплението с парно в София ще е два пъти по-скъпо, отколкото с климатик и вносни въглища, този есенно-зимен сезон. Миналата зима то е било 2 и половина пъти по-скъпо. Почти три пъти по-евтино ще ни излезе топлото с термопомпа вода-вода. Най-скъпо ще платим, ако се топлим с електрическа печка духалка, когато я пускаме през деня. Това показва проучване на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), пише в. „Телеграф“.

Сред 12 източника на отопление столичното парно е на 8 място, като класацията е на принципа от най-икономичния начин към най-скъпия.

През този сезон отново

най-евтин източник на отопление ще бъде термопомпата вода-вода.

1 квтч произведена с нея топлина струва 5 ст. А същото количество топлина, произведено от висок клас климатик А ++, който също е вид термопомпа, е с цена 6,7 стотинки. Ако инсталациите са нови и тепърва ще се изплащат, тези два източника си разменят местата съответно с цена 12 ст. и 11,2 ст. А отоплението с вносни черни въглища с нова печка ще бъде на първо място по икономия с 9,1 ст. на квтч. Топлото с дърва пък заема второто място с 9,5 ст. за квтч. Голяма част от новите печки на твърдо гориво обаче бяха подменени безвъзмездно този сезон с по-екологични. Така че стойността на топлото при стара печка или котле или при получените безвъзмездно устройства от горене на кюмюр ще ни излезе 7 стотинки, а на дърва 7,8 стотинки, са изчислили експертите на АУЕР.

60-70% от потребителите у нас се отопляват с дърва и въглища,

твърди статистиката. Постепенно те се заменят с брикети и екопелети от дървесина, слама, слънчогледови люспи. Нова наредба поставя изисквания към дървата да бъдат изсъхнали и да съдържат определена максимална влажност, за да бъде горенето ефективно с по-ниски вредни емисии.

Само с десета част от стотинката по-скъпо ще ни излезе отоплението на природен газ – 8 ст. на квтч, а при инсталация и уреди, които тепърва ще се изплащат – съответно 9,6 стотинки. Все още екопелетите са на 6-о място по икономичност сред 12-те изследвани източници с 10,3 ст. на квтч при старо устройство и 12,4 ст. при ново котле.

1 квтч топлинна енергия от ТЕЦ-а в София ще ни струва 14,1 стотинки. Миналата година сме платили за него 16,4 стотинки, тоест 14% повече, но без да се смятат възстановените пари заради поевтиняването на газа със задна дата. Ако се извадят разходите за отопляване на общите части на блока, цената на полезната топлинна енергия от централно топлоснабдяване със съществуващи инсталации е 11,9 ст/квтч. Парното е след котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 12,5 ст./квтч, а когато уредът е нов 14 ст.

Веднага след парното е акумулиращата печка или печките,

които ги пускаме само нощем на на нощен ток. Цената на киловатчаса при тях струва 15,3 ст. За нов уред е 17,7 стотинки, защото трябва да го изплащаме.

Отоплението с нафта е предпоследно в класацията по икономичност и енергийна ефективност, посочва анализът със 17,3 ст./квтч при стар и 18,8 ст./квтч при нов уред. Последни в класацията по икономичност са уредите, които използват електроенергия само по дневната тарифа. Но въпреки че отоплението с така наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч струва 20 стотинки, а с нова печка – 20,6 стотинки, защото те са първите отоплителни уреди, които си купуваме, като застудее.