Парадокс: Семейство на съд, лесбо любовница на дъщеря им ги обвини в отвличане

Парадокс: Семейство на съд, лесбо любовница на дъщеря им ги обвини в отвличане

Забраните и наказанията пречат на децата да развият самоуважение и собствена преценка за риск. Наказваните деца са по-тревожни, често лъжат и се чувстват виновни след това, страхуват се от родителите си. Наказанията и забраните са част от авторитарния модел на възпитание, който настройва децата срещу родителите и ги дистанцира. Тези деца се „затварят“, не споделят с родителите си. Те са най-застрашени от всякакви рискове, защото са сами в проблемите си, казва психологът Стела Димитрова, автор на книгата „Всичко започва в детството“.

Един такъв поведенчески модел е в основата на семейна война, отвела в съда двама пловдивчани и непълнолетната им дъщеря, пише Traffic News. Бягство от къщи, пребиваване в защитено жилище, объркана сексуална ориентация, битка за имоти и за капак обвинение в отвличане, побой, заплаха с нож и съпротива при арест. Целият този гордиев възел от страсти и емоции трябва да бъде разплетен от пловдивския районен съд, където се намира делото.

Обвиняеми са бившият надзирател Гени Генев и съпругата му Пенка, срещу които прокуратурата е повдигнала няколко обвинения. Причината е скандал и физическа саморазправа с интимната приятелка на дъщеря им преди две години. Тогава тяхната дъщеря все още не е навършила пълнолетие и има връзка с 20- годишната Виктория.

Двете момичета се запознават във Фейсбук. Израснала в семейство с авторитарен баща, момичето очевидно търси подкрепа и разбиране извън семейството. Среща я в лицето на по-голямата от нея Виктория, която тогава живее във Варна. По-късно пред съда родителите ще описват дъщеря си като „добро и послушно дете, което ги слуша, уважава, учи се отлично и не отсъства от училище“. Връзката й с Виктория променя както поведението й, така и успехът й в училище. Не след дълго родителите на тийнейджърката установяват връзката между новата й приятелка и промените в характера й. Момичето започва да остъства от училище, в бележника й шестиците са заменени от двойки и тройки.

Недоверието между родителите и дъщеря им нараства, тя започва да ги лъже, за да се вижда с Виктория. Те пък настояват тя да прекрати незабавно връзката. Очевидно избраният подход е грешен, тъй като тинейджърката смята, че родителите й не я разбират и обиждат Виктория като я наричат „помияр“, „изрод“, „лесбийка“, „курва“. Освен това Геневи подозират, че влиянието на Виктория над дъщеря им се простира до там, че при навършване на пълнолетие , тя да я накара да продаде всички семейни имоти, които няколко години по-рано са прехвърлени на името на момичето.

След един от поредните скандали, се намесват социалните и ученичката е изведена от дома си и настанена в защитено жилище. Родителите правят опити за помирение, в крайна сметка решават момичето да отиде да живее при една от бабите си и да се върне в гимназията.

Това решение обаче очевидно не се харесва на Виктория, която при поредното позвъняване на майката , вдига телефона и започва да се кара с нея, като я нарича „циганка“. Двете момичета отиват до апартамента на семейство Геневи на ул. „Скопие“ в Кючук Париж и Виктория се качва до фамилното жилище. Преди това разменят телефоните с приятелката й. Пенка кани Виктория да влезе в апартамента, но там насреща й се изправя разяреният Гени, който я напада. Удря я няколко пъти, хваща я за гениталите , за да провери „дали е момче или момиче“, бърка й в гърлото. Заплашва я с нож , но Пенка го издърпва от ръката му и го хвърля.

„Баща й ме завлече в хола, сложи ме на един фотьойл, продължи да ме удря“, твърди Виктория пред съда. Генев отрича да е тормозил физически момичето.

Докато тече скандалът в апартамента, Виктория е набрала по телефона приятелката си, която притеснена звъни на 112. В момента, в който Геневи изхвърлят Виктория от жилището си, на място пристига патрул на Първо РПУ. Полицаят, който е приел сигнал за отвлечено момиче, се обръща към евентуалния похитител с думите „Гени Генев, пак ли ти? Това не е случайно, тъй като година по-рано бившият надзирател води дела срещу служители на районното по Закона за защита на личните данни.

Генев се опитва да затвори входната врата, но полицаят му попречва с крак и влиза в жилището. От тук насетне показанията на двамата се различават коренно. Полицаят твърди, че Генев го е ритнал под коляното , бутал го, блъскал го. Съпротивлявал се яростно, блъскал се в стените и се самонаранявал. „Не съм го ритал, не съм го удрял. Полицаят влезе с думите „Гени Генев, задържаш непълнолетна против волята й. Жена му му каза, че нито сме я задържали, нито е непълнолетна. В следващият момент полицаят ме събори на земята , той продължи да ме рита, коленичи до мен и ме удряше с юмруци по тялото и главата. Той е доста по-едър от мен. Крещеше ми – Ти мъж ли си!“ твърди бащата на момичето. След това се затворил в една от стаите и се обадил на 112 за помощ. По-късно Генев е отведен с патрулката до Първо районно.

По делото са разпитани всички участници в скандала, полицаите които са били на адреса и служители от преходното жилище, в което е живеела непълнолетната ученичка. И двете управителки свидетелстват за негативното влияние, което Виктория е оказвала върху по-младото момиче. Различни са показанията на свидетелите за сблъсъка между Генев и полицая. По време на делото, в съдебна зала става ясно, че въпосният полицай е имал комуникация през социалните мрежи със съквартирантката на ученичката, която също е била на местопрестъплението.

Поредното заседание по касуза ще бъде във вторник, когато трябва да бъде разпитан ключов свидетел – лекарката, която е издала съдебно медицинските експертизи на Виктория и полицейския служител. Досега тя няколко пъти е отлагала явяването си по различни причини.