Панчугов: Има очакване в обществото за промяна на политическия модел

Настоящата ситуация изисква политическо лидерство – човек, който ще е наясно, че ще плати цената за доста непопулярни политически решения, сложна игра в търсене и налагане на консенсус и поемане на политическа отговорност.

Това заяви пред NOVA NEWS политологът доц. Христо Панчугов. Според него БСП са осъзнали, че „Продължаваме Промяната” им „отнемат от идентичността”.

Той смята, че правителство на малцинството минава през две условия – създаване на доверие и разговор за дневния ред, по който ще работи.

„Има очакване в обществото за промяна на политическия модел. Това направи и ИТН, и ПП победители в предишните избори”, каза Панчугов. Той обясни, че вместо да се фокусират върху реформите, които да направят невъзможно харченето на публичния ресурс по начина, по който се харчеше преди това, намаляване нивата на корупцията, невъзможни практики, свързани с конфликт на интереси, те са избрали да се фиксират върху отмъщението и „изчегъртването”.

Политологът смята, че това е довело до изчерпване на разговора за политическата програма. Според него комуникацията се е концентрирала върху темите за прокурора Иван Гешев, за Бойко Борисов, вместо в диалога за реформи. Панчугов твърди, че ПП трябва да дадат работещи политически решения и да излязат от популизма. Ако продължат със стратегията на внушаване, радикализация, отсрещната страна ще отговори със същото и те ще се превърнат в част от историята, смята той.

Според Панчугов данните, че 70% от населението не желае България да изпраща оръжия на Украйна, са „тежка спекулация” и връзката между изпращане на оръжия и влизане в конфликта е манипулация.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share