Пандемията в Атина излиза извън контрол

Пандемията в Атика излиза от контрол, пише на първа страница гръцкият ежедневник „Катимерини“. Изданието коментира, че ситуацията в област Атика (където се намира столицата Атина) се очертава като изключително критична.

Там се наблюдава непрекъснато разширяване на пандемията, а данните досега дават слаби очаквания за ефективното й овладяване. Вчера само в Атика са установени 272 случая от общо 411, регистрирани в Гърция. Допълнително безпокойство създава увеличаването на броя на интубираните пациенти. За един ден към него се добавиха 11, с които интубираните станаха общо 89.

Освен в Атика тревога е обявена в някои селища край Тива (Централна Гърция) и край Халкида (остров Евбея). На последното място безпокойство предизвиква голямото разпространение на вируса заради присъствието на много хора на едно погребение. От днес са в сила специални ограничителни мерки на остров Китнос от групата на Цикладите.

„Контра нюз“ коментира темата под заглавие „Атика влиза в интензивното“. Според вестника ситуацията е излязла напълно от контрол и страната отива с бързи темпове към нова карантина.

Опозиционното издание „Ефимерида тон синдактон“ посвещава първата си страница на протестите на учители и ученици срещу недостатъчната според тях безопасност след началото на учебната година. Вестникът пише, че хиляди ученици са демонстрирали вчера под лозунга „Ние не сме цена, а сме бъдещето“.

Синдикалната Конфедерация на служителите в средното образование е обявила тричасови предупредителни стачки за днес и в понеделник и е призовала съюза на синдикатите на държавните служители да обяви стачка с отказ от участие в дистанционно обучение в окупираните от ученици училища. Министърката на образованието на Гърция Ники Керамеос обяви, че в училищата, които са окупирани от протестиращи ученици, ще бъде въведено дистанционно обучение, а учениците, които не участват в него, ще получават отсъствия.