Пак отказаха регистрация на ОМО „Илинден“, искат да се учи македонски език у нас

Македонистката организация ОМО „Илинден“ получи нов отказ да бъде регистрирана като сдружение. В Агенцията по вписванията е било подадено заявление от председателя Кирил Тилев, но получил отказ, обжалван след това в Окръжния съд в Благоевград.

Магистратите потвърдиха отказа на Агенцията. Според Устава на сдружението, учредено от шестима души, ОМО „Илинден“ щяла да се бори за „защита на македонското национално нематериално културно наследство, което е подложено на геноцид от страна на българските културни институции“.

Омовци искат и да създават ансамбъл „за популяризиране на македонското певческо изкуство и съхранение на македонския фонд от народни песни“.

Друга цел, която си поставят е „в основното и средното образование в България да се въведе изучаване на македонски език и история“, както и да се осигури директно приемане на радио и телевизионни емисии на македонски език от РС Македония“. Щели да се борят и за социалната интеграция и личностната реализация на македонците в България, както и да имат достъп до печата, радиото и телевизията, за да излагат своята история и култура, а също така да имат право на отговор при пропагандна манипулация към македонската история и култура.

Съдът обаче установи, че сдружението е предвидено да развива дейност в частна полза, а в устава му има цели, касаещи неопределен, широк и неограничен кръг от лица, което означава, че ще развива дейност в обществена полза. Това води до объркване дали е в частна или в обществена полза и заради това съдът потвърди отказ от регистрация.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share