Пазете децата си! 28-годишен изнудва 9-годишна да се съблича пред камера

Пазете децата си! 28-годишен изнудва 9-годишна да се съблича пред камера

28-годишен пловдивчанин цял месец изнудва 9-годишна ученичка да мърсува пред камерата, заплашвайки я, че ако не го прави, ще публикува нейни голи снимки в популярен сред връстниците и сайт. Това е само един от фрапантните примери на едно от най-популярните престъпления в света, а именно сексуалното насилие и изнудване, с които експертът по киберсигурност и по противодействие на онлайн престъпления Явор Колев запозна пловдивски ученици, предаде „Марица“.

Образователната лекция, която се състоя в аулата на Аграрния университет, обхвана проблема за рисковете на децата в интернет пространството. Тя е част от националната кампания „Пази детето в Интернет” и бе организирана съвместно с Местната комисия за борба с трафика на хора и Община Пловдив.

Стотици ученици проявиха интерес и изпълниха аулата, нетърпеливи да чуят какви капани се крият в онлайн пространството, в което прекарват голяма част от ежедневието си. Лекцията започна с 9-минутен клип, в който жертви на сексуален тормоз стават момче и момиче. Всичко започва с приятелски разговор. Престъпникът, който е с години по-голям от младите си жертви, включва уменията си на психолог и комуникира. Прави комплименти, демонстрира изкуствен интерес, подготвя почвата си за удар в точния момент. Точно тогава започва да иска снимки – първо леко разголени, а после и изцяло разголени. В момента, в който получи кадрите, престъпникът с фалшива самоличност на тийнейджър преминава на следващ етап – изнудване. Иска превод на определена сума пари, като в противен случай голите снимки ще станат достояние на много хора. В клипа жертвите плащат, но престъпникът продължава да изнудва. Краят е справедлив – жертвите се обръщат към компетентните органи, а финалният кадър представлява престъпници с белезници.

Експертът по киберсигурност акцентира, че това са реално случващи се примери. „Целият ви живот преминава в интернет и това кара престъпниците да ловуват деца там. Контролирайте се, търсете помощ при нужда“, обърна се Явор Колев към учениците в аулата.

„Децата са най-уязвимите и най лесно стават жертва на киберпрестъпление. Много бързо напредват в комуникацията, но не знаят какво ги очаква. А след като се превърнат в жертва, остава психическа и физическа следа за цял живот“, посочи експертът.

Колев коментира, че онлайн подрастващите, а и не само, са много по-смели, защото чувстват измамна анонимност. Той акцентира, че киберпрестъпниците не се различават с нищо от хората, които срещаме по улицата. Като съотношение, 95 % от тях са мъже, а 5 % – жени. По отношение на жертвите, Колев посочи, че там има равенство между момчетата и момичетата.

„Момичетата много често се влюбват в създадената фалшива личност. Престъпниците са много умели психолози – правят комплименти, интересуват се от живота на жертвата си. А когато родителите не обръщат внимание на децата си, те търсят такова в интернет. Запомнете – в интернет не всеки е този, за когото се представя“, подчерта Явор Колев.

Експертът по киберсигурност даде няколко примера за сексуално изнудване, с които се е сблъсквал по време на работата си в системата на МВР. В един от тях потърпевшо е 9-годишно момиче, потребител на известния сред децата назад във времето сайт jivotno.com.

Там момичето се запознава с уж 11-годишен. Той започва да ѝ иска снимки – първо обикновени, после от море и плаж, накрая разголени. След като ги получава, идва ред на изнудването. Заплашва, че ще ги публикува в сайта, в който са се запознали и в който са всичките й приятели. Няма да го направи само при едно условие – ако си включи камерата, свали дрехите си и извършва неприлични действия докато той я наблюдава. Момичето се съгласява. В продължение на месец я заплашва, а детето мърсува пред камерата. В същото време родителите й са в съседната стая и си нямат никаква идея какво прави дъщеря им в този момент.

След месец престъпникът я кара да го запознае със свои съученички, с които да постъпи по същия начин. Настоява и да се видят на живо. Момичето отказва. Тогава разголените ѝ снимки се появяват в сайта. Следва сигнал до компетентните органи. След разследване става ясно, че за 11-годишен се представял мъж на 28 години от Пловдив. Той е заловен в интернет клуб в близост до Пловдивския университет, откъдето най-вероятно е изнудвал много непълнолетни момичета. В създадения си профил във фейсбук престъпникът имал 960 приятели, единствено деца.

Явор Колев акцентира и върху публикуването на разголени снимки в социалните мрежи, където 13-14 годишни момичета се снимат по бельо в банята. „Всеки се стреми да бъде харесван. Но такава снимка, попаднала в интернет, няма сваляне. В интернет копче „DELETE“ няма“, каза експертът. И даде пример с двойка тийнейджъри, която се разделя. Правили са си по-разголени и провокативни снимки. След раздялата момчето ги разпраща на приятели и ги прави публични. После всички сочат с пръст и обсъждат момичето.

В лекцията си той обясни на учениците също, че в съвремието дигиталната самоличност е изключително важна. Когато се кандидатства за работа например, работодателят проверява всичко в интернет – снимки, профил, публикации.

Преди края на образователната лекция, Явор Колев даде възможност на учениците да зададат своите въпроси. „Не може ли тогава Фейсбук да бъде спрян?“, запита едно от децата. Друго пък попита „Дали има учители, които са сексуални насилници?“. Колев даде алгоритъм как да се действа, когато усетим опасност в социалните мрежи, като първата стъпка е да се блокира комуникацията, а втората – да се запази чата, за да се улесни разследването. Разбира се, и да се подаде сигнал.