Пазарът на имоти: До 250 000 евро за хубаво жилище с гараж в София

Цените на жилищата в София в средния и висок сегмент от пазара остават стабилни въпреки пандемията от Covid-19. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 145 хил. и 250 хил. евро за апартаменти и от 250 хил. до 450 хил. евро за къщи, посочват от компания за недвижими имоти. При наемите на луксозни жилища също няма промяна. Те се задържат между 950 евро и 1600 евро с ДДС на месец при апартаментите, като за такъв с три спални сумата варира от 1300 евро до 1600 евро. При къщите от средния и висок сегмент от пазара наемите започват от 2000 евро.

Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж, като средната отстъпка, която продавачите дават е в размер под 3%. Това показва проучване на пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент на пазара в София. В проучването са влезели 11070 на брой жилища от сегмента.

Пандемията предизвиква редица промени в поведението на участниците на пазара на имоти. Една от тях е поемането на доминиращата роля от страна на купувачите, спрямо продавачите. Фокусът на търсенето им се насочва към жилища в по-напреднал етап от строителството или завършени с разрешение за ползване. Най-силен интерес брокерите отчитат към апартаменти с две или три спални, на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София.

Друга промяна на пазара на жилища в разглеждания сегмент е същественият спад на сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел, които са 15% от всички, за разлика от 2019 г., когато делът им беше около 40%. Хората купуват имоти предимно за собствено ползване. Затова избират площта и локацията на апартаментите и къщите според личните си нужди и предпочитания. За луксозния сегмент от пазара много е важно качеството на строителството и средата около сградата – има ли достатъчно зеленина.

По-несигурните купувачите са в очакване да проследят развитието на коронавируса, преди да предприемат покупка на имот. Това оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от български, така и от чуждестранни граждани.

Общото предлагане в средния и висок сегмент от пазара на имоти достигна малко над 11 хил. жилища, концентрирани основно в южните столични квартали и подножието на Витоша, посочват от компанията за имоти. Ръстът в предлагането на нови завършени проекти е с 4%.

При площите в жилищни проекти на етап “в строеж” има спад от 4% на годишна база, като в средно високия и висок сегмент от пазара има общо 3800 жилища. Свободните апартаменти продължават да намаляват плавно от 5% на 4%.

Очакванията за предстоящите месеци са предлагането да се свие. Налице е вероятност част от продавачите да задържат продажбата на имотите си. Възможно е някои от проектите с планиран старт на строителството през 2020 г. да го отложат за следващата година. Част от предприемачите ще бъдат склонни на по-голяма гъвкавост по отношение на схемите за плащане.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share