Още 20 000 опаковки от най-търсените лекарства пускат на пазара

Още 20 000 опаковки от най-търсените лекарства пускат на пазара

Допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени. Това докладва здравният министър Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов на вчерашното работно съвещание в Министерския съвет.

Той бил категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства.

В срещата участвали също шефът на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов.

Броят на оздравелите

от COVID-19 се увеличава, като по-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен, станало ясно още по време на срещата. Здравният министър Костадин Ангелов изтъкнал, че за петте по-натоварени областни центрове е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти. На свой ред Мутафчийски заявил, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение.

Всички присъстващи на срещата при Борисов изтъкнали, че самолечението е категорично опасно и хората трябва да търсят лекарска помощ, както и да не се използват безразборно антибиотици. По отношение на дейността на аптеките Борисов разпоредил здравният министър да проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата.

В рамките на срещата били изразени

резерви по отношение на масовото тестване

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено „моментна снимка“, която обаче след 24 часа ще бъде различна. За антигенните тестове било отбелязано, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

Премиерът Бойко Борисов бил категоричен, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система, като продължават да спазват основните принципи – дезинфекция, дистанция и дисциплина. По думите 500-600 души на ден оздравяват от заболяването, а здравният министър доложи, че за 7 дни те са 5000 човека.

Малко по-късно Борисов публикува във Фейсбук и видео от срещата. Нареди щабът да се срещне не само с аптекарите, но и с личните лекари и да създадат по-гъвкава организация и да се набляга на повече разбиране. Накрая нареди да се чуят с шефа на пожарната Николов и да се проверят всички кислородни инсталации в болниците.

До 150 000 лв. глоба за забранен износ на медикаменти в пандемията

При извънредно положение или епидемична обстановка, както и 3 месеца след отмяната им здравният министър да може със своя заповед да забранява износа на лекарствени продукти. Това изменение в Закона за здравето предлага шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

При нарушение и износ на забранени лекарства се предвиждат глоби от 50 000 до 100 хил. лв. при първо нарушение и от 100 000 до 150 000 лв. при повторно нарушение.

През последните дни гражданите алармираха за недостиг на определени лекарства в аптеките, а прокуратурата нареди проверка.

Устно, чрез есемес или по пощата пък ще може да се поставя човек под карантина. Предписанието се смята за връчено, когато болният изпрати потвърждение. Изолацията и занапред ще се издава от началника на съответната регионална здравна инспекция. Отпада изискването да е по предложение на джипито. За изолация или карантина ще се издава и писмен документ. Болният може да го получи след края на карантината, а докато тя тече – само от упълномощено лице.

“Непрекъснато нарастващият брой заразени поставя в невъзможност РЗИ своевременно да изолира положителните лица и да карантинира контактните им лица. Забавяне в известяване на засегнати лица и връчване на предписания се наблюдава в различни региони в страната в зависимост от регистрираната ежедневна заболеваемост и предстои да обхване цялата страна, с което да се превърне в общонационален проблем”, пише в мотивите си Дариткова.