Очаква се през юни 2,5 милиона българи да бъдат ваксинирани

„Около месец юни се очаква близо 2,5 милиона души да могат да бъдат ваксинирани“. Това заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Той посочи, че заявените количества от ваксината на „Пфайзер“ – „Байонтек“ са 3,9 млн. дози, от „Модерна“ са 500 хиляди, от „Астра Зенека“ са 4,5 милиона, допълни той.

„Миналата седмица ЕК оповести обяви, че е сключено допълнително споразумение, при което ще бъдат осигурени до 300 милиона допълнителни дози ваксини и за да се случи от производителя е необходимо да се направи модифициране на производствения процес“, разясни Кирилов.

Вчера са получили информация какви дози от ваксините предстои да бъдат получени в понеделник. Първоначално са имали информация за 35 000 дози, а сега за 18 700.

„Като от следващата доставка, която е в края на февруари, ще се възстанови първоначално планираното количество, а по-малкото количество ще бъде компенсирано в средата на февруари. След средата на февруари ще има увеличение и на допълнителното планираните“, заяви изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата.

По думите му, полученият по-малък брой ваксини ще създаде затруднение, защото организацията налага предварително определяне на хората, които ще бъдат ваксинирани.

„Това се случва от РЗИ, от лечебните заведения, но важното е, че за хората, които са получили първа доза, ние запазваме останалото количество, така че за тях ще има възможност да бъде поставена втората доза“, гарантира Кирилов.

„Ние решихме да се запазват половината от количествата, които получаваме именно заради такива ситуации“, уточни той. „На база количествата, които получаваме, е създадена организация, така че да може да бъде гарантирано, както първото поставяне на дозата, така и второто, и това да се случи при максимално добра организация“, категоричен бе Кирилов.

Той каза, че Изпълнителната агенция по лекарствата е издала в петък разрешение за употреба при хора на препарата „Ивермектин“ за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза.

Изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата каза, че лекарството „Ивермектин“ все още няма показание Ковид, продължават много клинични изпитвания по света, но засега няма официални препоръки нито от СЗО, нито от Европейската агенция по лекарствата, не е включен и в препоръките на медицинския експертен съвет в България.

„Това е продукт по лекарско предписание и трябва да бъде назначен от лекар и да бъде закупен в аптека срещу предоставена рецепта“, уточни Кирилов.

Той обясни, че когато приключат клиничните изпитвания и е разрешен за употреба, трябва да има регистрирана цена, предстоящата процедура е регистриране на цена.

Кирилов каза, че засега няма още официални данни от ЕК, които да обобщават всички резултати от ваксинирането в отделните държави, в много ранен етап от процеса на ваксинация е целият ЕС.

„В следващите седмици и месеци, когато предстои държавите да получат сериозни количества от и следващите разрешени за употреба ваксини, тогава ще можем по-конкретно и адекватно да направим сравнение“, каза Кирилов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share