Очаква се в Гърция да се заселят около 1200 милионери през 2023 г.

Според електронното издание на вестник „Катимерини“, през 2022 г. около хиляда чуждестранни милионери са се установили за постоянно в Гърция, а този брой се очаква да нарасне още през 2023 г. Според журналистката, Корина Самарку, активността на богатите семейства да се преместват в различни части на света се възстановява на нивата преди пандемията COVID-19. Популярността на гръцката програма „Златна виза“ също нараства.

Схемата „Златна виза“ в Гърция предвижда увеличаване на минималната инвестиция в недвижими имоти (до 500 000 долара) в райони като Атина, Солун, Миконос и Санторини. Въпреки тези промени, се забелязва постоянен интерес към информацията за средиземноморските държави, като Португалия, Испания и Гърция, особено от Великобритания. Според компанията Henley & Partners, водеща в глобален мащаб в областта на инвестициите за местоживеене в друга държава и придобиване на гражданство, интересът също се увеличава и от страна на Турция.

Според данни от Henley & Partners, през тази година очакваният брой на чуждестранните милионери, които ще изберат Гърция като постоянно място за живеене, е 1200 души. В момента в страната има 58,800 милионера, 95 човека с активи над 100 млн. долара и четирима милиардера.

Гърция се нарежда на седмо място в списъка на предпочитанията на милионерите за 2023 г. Пред нея се очаква да са Австрия, Обединените арабски емирства, Сингапур, САЩ, Швейцария и Канада, предаде БТА.