Очаквано: 101 депутати спасиха кабинета „Борисов“ да остане на власт

101 гласа „против“ и „въздържали се“ спасиха кабинета „Борисов-3“. Инфарктният вот бе върху проекторешението на ГЕРБ за свикване на избори за Велико Народно събрание, с което досегашният парламент щеше да се разпусне. На 14 август лично премиерът Бойко Борисов обяви, че приеме ли се такова решение, в същия миг ще си подаде оставката.

Общо 212 народни избраници гласуваха, от които 111 се обявиха „за“ решението, 93 – „против“, а 8 се въздържаха. Да бъде прието такова проекторешение трябваше да се получи подкрепата на най-малко 160 народни избраници.

Дебатите за нова конституция, каквато е целта на свикването на ВНС, скараха депутатите и малко след 09,00 часа опозицията въстана срещу предложенията на ГЕРБ. От мнозинството обаче многократно подканиха левицата, ДПС и независимите, да гласуват „за“, щом толкова искали да се разпусне този състав на Народното събрание и да си отиде правителството.

От БСП обаче възроптаха с думите, че подобно тълкуване на ситуацията е хвърляне на прах в очите на обществото и те няма как да подкрепят „политическото недоносче“ на ГЕРБ – проекта за нов основен закон.

Днес можете да получите оставката на Бойко Борисов и правителството. Защо не се възползвате от този шанс? Така депутатката от ГЕРБ и шефка на комисията по проекторешението за новата конституция, внесена от управляващото мнозинство, Десислава Атанасова, се обърна към опозицията в парламента. Дебатът за вкараното изненадващо в дневния ред на парламента проекторешение за свикване на Велико Народно събрание продължава повече от 2 часа.

Атанасова напомни на опозиционните депутати, че през август премиерът Бойко Борисов е обявил институционални реформи и наред с това заяви, че ще си подаде оставката в мига, в който мнозинството вземе решение за свикване на избори за ВНС с цел приемане на нова конституция, с която органът ВНС изобщо да отпадне.

„Много странно, че крепите статуквото. Хайде да препотвърдим, че единственото решение на това Народно събрание е решението „за“ или „против“ свикването на ВНС. Нали искахте избори? Хайде, има шанс днес да вземете това решение. Този парламент няма да обсъжда проекта на конституцията, предложен от нас“, подкани тя левицата и ДПС.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share