Очаквано: „Пандемия“ е думата на годината

Очаквано: „Пандемия“ е думата на годината

Напълно очаквано наградата за дума на 2020 година на Merriam-Webster беше присъдена на пандемия, предаде Ройтерс. Според речника това е думата, която е била най-търсена онлайн по целия свят.

„Понякога една единствена дума определя цяла епоха и очаквано такъв е случаят в тази изключителна, както и изключително трудна година,“ посочва издателят на речвика.

Сповред Merriam-Webster.com пандемия означава „избухване и разпространение на болест на голям географски ареал (като много държави или континенти), която по принцип засяга голяма част от населението“. Думата има старогръцки произход и е съставена от „пан“ – много и „демос“ – народ, посочва Merriam-Webster.

Търсенията на думата онлайн се изстреляха до небето на 11 март, когато Световната здравна организация официално обяви Ковид-19 за пандемия. Само за ден търсенията са скочили с 115 806 процента, посочват от основаната през 1831 г. компания.

Миналата година победител беше „те“/“то“, в смисъл на тези, които не се идентифицират нито като мъже, нито като жени, предхождани от „справедливост“ (2018), „феминизъм“ (2017) и „сюрреалистично“ (2016).