От юни: Пътуваме в ЕС със сертификат за коронавирус

От юни: Пътуваме в ЕС със сертификат за коронавирус

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година валидността на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, имащ за цел да улесни пътуванията в ЕС. Според текста, приет в сряда от посланиците на 27-те страни членки, предвижда сертификатът да важи до една година. Това решение трябва да бъде обсъдено от евродепутатите, предаде Франс прес.

В сертификата, предлаган от подготвяния регламент, ще се казва дали европейските граждани са били ваксинирани срещу ковид, имат PCR или бърз антигенен тест, или че са придобили имунитет след заразяване с коронавируса.

Първоначалното предложение на Европейската комисия предвиждаше този „зелен цифров сертификат“, който трябва да бъде създаден до края на юни, да бъде валиден, докато Световната здравна организация обяви край на пандемията.

Страните членки отказаха валидността да зависи от орган извън ЕС.

Текстът, приет от посланиците, предвижда регламентът да се прилага 12 месеца от влизането му в сила и Европейската комисия да изготви доклад за оценка на прилагането му три месеца след края на 12-месечния срок.

В текста се казва също, че преустановяването на действието на регламента или удължаването на срока на действието му ще се решава в рамките на обикновената законодателна процедура, в която участват Съветът и Европейският парламент.

Страните от ЕС демонстрираха волята си да запазят контрола върху границите си. Те промениха формулировката на разпоредба от проекторегламента, предвиждаща, че всяка страна, налагаща ограничения (карантинни или други) на притежатели на зеления цифров сертификат, трябва да даде обяснение за това на Европейската комисия.

Няколко страни вече започнаха да въвеждат в употреба свои собствени сертификати. Сега текстът предвижда преходен период от шест седмици за тези страни да адаптират системите си към общата европейска рамка.

Зеленият цифров сертификат ще се прилага за 27-те страни от ЕС, както и за страните, които не членуват е ЕС, но са част от Шенгенското пространство: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Проекторегламентът съдържа и разпоредби за признаването на сертификати, въведени от страни извън ЕС.

Този сертификат „е много важен за нашите граждани, за нашите общества и за възстановяването на нашите икономики“, заяви португалският премиер Антониу Коща, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

Проекторегламентът се разработва в рамките на ускорена законодателна процедура, за да може да е готов за летния туристически сезон. Европейският парламент се очаква да се произнесе по него и да формулиран свои предложения по текста в края на този месец, след което ще има окончателни преговори за крайния вариант на текста между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия.