От Синята Лагуна до баните на Будапеща – това са най-добрите минерални извори

От Синята Лагуна до баните на Будапеща – това са най-добрите минерални извори

Минерален извор с издигаща се от него пара на вулканичен остров, до който се стига само с плуване и горещ извор за потапяне с изглед към планината – това са някои от най-добрите минерални бани в Европа.

Особено през студения и влажен януари, когато нощите са по-дълги, идеята за гореща минерална баня изглежда много примамливо. Ако добавим към това и изумителни гледки към морето, равнините или планината, идилията е пълна.

„Мирър“ подрежда 7-те най-добри термални извори в Европа. Някои са добре познати на любителите на СПА туризма, а други са истински скрити съкровища. Оказва се, че победителят е съвсем близо до нас.

1. Палия Камени, Гърция

Палия Камени е остров, намиращ се в Егейско море, близо до Санторини. Той е обграден от кристално чисти води и е образуван от вулканично изригване в древността. Главният крайбрежен извор може да бъде достигнат само с корабче и кратко плуване в морето.

След като се си починали в топлите води можете да се отправите към плажовете на Палия Камени, които са известни със своя черен пясък.

2. Синята лагуна, Исландия

На 30 минути от Рейкявик се намира една от най-известните атракции на Исландия и едно от най-красивите места в страната. Синята лагуна е известна със своята млечносиня вода и бяла силициева кал, за които се смята, че имат лечебни свойства.

3. Езерото Хевиз, Унгария

Хевиз е най-голямото термално езеро в света, в което може да се плува. Топлината на водата произвежда много интересни микроскопични организми, някои от които се срещат единствено там. Водата му със средна температура от 38 градуса е полезна за пациенти с ревматични заболявания, двигателни нарушения и др.

4. Минералната баня в Бат, Англия

В Бат се намира единственият термален извор във Великобритания. Той е открит преди около 2900 години и оттогава е посещаван от най-различни народи – от келти до саксонци, а за съвременните британци той е любимо място за разпускане и релакс в топлата вода.

5. Бан дьо Дор, Франция

Как ви звучи да се потопите в гореща вода на 1450 м надморска височина с изглед към планина? Бан дьо Дор (Bains de Dorres) предлага точно това със своя малък термален сернист извор, заобиколен от планински върхове. Посетителите могат да се насладят на различни СПА удоволствия, докато са там, а също и на занимания като планински преходи, каране на колело, каране на ски и езда.

6. 7132 Терме Валс, Швейцария

СПА курортът 7132 е луксозно място, намиращо се в приказните Алпи. То е известно със своите зашеметяващи гледки към обграждащите ги планини. Минерална вода от близката планина Валсер пълни минималистичните вани, в които гостите на хотела могат да плуват дори през нощта.

7. Сеченски бани, Будапеща, Унгария

Ако 7132 е лукс за елита, то Сеченските бани са за масите. Това е най-голямата лечебна баня в Европа и третата най-голяма в света. Представлява комплекс от 21 басейна, три от които открити, един закрит и един с машина за вълни.