От Русе до Лондон: Разказът на една българка за 17 години емиграция

От Русе до Лондон: Разказът на една българка за 17 години емиграция

Лондон е сред местата по света, приютило не един и двама българи и дало им възможност да разгърнат себе си и способностите си. Татяна Даскалова доказва това. Тя поема по пътя на емиграцията още преди 17 години, а днес е влюбена и в британската столица, колкото и в морските столици на България Варна и Бургас, пише bg-voice.

Татяна е поетеса от Русе, но през 2003 година решава да се отправя.и към Великобритания, изкушена от възможността да научи повече за чуждия свят и западната култура. Като дипломиран журналист, Татяна прилага комуникационните си умения и в работата си на Острова. Там създава своя фирма за помощ в домакинството и така помага на десетки българки да получат легална работа. Едновременно с това работи като детегледачка към английска компания в Лондон, което й дава възможност да опознава различни хора и култури в космополитния град.

Мегаполисът също я опознава. Силно я впечатлява реакцията на едно малко английско момиче, когато му показала снимка на българка, облечена в народна носия. Тогава детето с възхищение попитало дали жената на снимката е истинска принцеса. Това очаровало Татяна. Тя споделя, че е изживяла много подобни мигове на

гордост от това, че е българка

„Живея в Лондон и се чувствам прекрасно тук. Пиша за България в стихове, защото тя е част от сърцето ми и винаги ми липсва! Официално в Обединеното кралство живеят над 200 хил. наши сънародници. Аз много пътувам из страната и така научавам за другите, смесваш се с тях, но и разпространяваш своята собствена култура и бит на чужда територия“, разказа Татяна пред БНР. Тя споделя, че на Острова се установяват основно образовани българи. Други идват, за да натрупат опит, учат и се връщат в България. Но началото винаги е трудно.

„Когато дойдох в Лондон, в периода преди влизането ни в ЕС трябваше да си издадем т.нар. бизнес визи, за да създадем нашите фирми. И постепенно започнахме да се интегрираме, станахме по-отворени като хора, научихме се да си помагаме. Любовта, уважението между хората – те са на преден план. Сега, във времето на пандемията, се вижда още по-ясно, че няма граници“, категорична е българката.

Тя не смята, че излизането на Англия от ЕС е нещо необходимо, което ще доведе до повече комфорт. „Но държавата е независима, тя даде шанс на хората да направят своя избор и сега се съобразява с него. Това, което винаги ми е харесвало тук, е позитивното, оптимистично отношение към всичко, което се случва. Англичаните не се предават лесно, но и имат много строги правила, които те карат да се учиш

да си коректен към другите

да се трудиш и да не лъжеш никого – това са изконни ценности“, разказва Татяна.

Първата й стихосбирка излезе в Лондон преди месеци и беше приета с голямо внимание от сънародниците ни там. В нея са включени 40 стихотворения под заглавие „До капилярите на любовта“. Най-общо темата е за дълбоките корени на любовта. Сред тези „капиляри“ Татяна вижда любими места, които е посещавала – Лондон, родното място на Джейн Остин в Англия, в Испания – пътят до Сантяго де Компостела, а също Варна и Бургас в България. „Мястото, където живея, ме зарежда с много идеи, мечтая да ги реализирам един ден, ако се върна в България“, казва Татяна.

„В стихосбирката си имам две стихотворения, посветени на исторически места, като Свети Лорънс – на час път от Лондон, където е живял и работил Джордж Бърнард Шоу. Много ме вдъхнови атмосферата, в която е писал книгите си. Англичаните много уважават и поддържат тези свои емблематични места. Влагат много средства, за да ги поддържат. Не казвам, че и в България не държим на тях, но винаги се огорчавам, когато съм в София и виждам къщата на любимия ми поет Пейо Яворов. Тя години наред се рушеше, а има и други красиви сгради, свързани с личности и исторически събития, които сме оставили да се рушат и няма как да ги покажем с гордост на света“.