От последните минути: Ето кои ученици се връщат в клас от февруари

Ако няма влошаване на епидемичната обстановка, от 4 февруари присъствено в училище ще се върнат учениците от 7., 8. и 12. клас. След това тези класове ще се редуват по график с останалите, така че всички да са известно време в присъствена форма.

Това бе решено преди минути на среща между здравните и образователните власти.

„Не е окончателно, срещата бе с цел да се координират вижданията и да се намерят най-възможните решения“, подчерта главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. И добави, че основно думата са имали експертите от МОН, за здравните специалисти е важно в никакъв случай да не се допуска едновременно връщане в училищата на всички ученици.

Окончателното решение ще се вземе следващата седмица, като се имат предвид актуалните данни за заболеваемостта. И с голяма утоворка, че във всеки момент може да се наложи връщане към предишното положение, ако има влошаване на ситуацията, каза още Кунчев. Той уточни, че се следи и динамиката на новия щам извън Великобритания, затова се действа предпазливо у нас. Главният инспектор обясни, че най-вероятно той вече циркулира в България. Важно ще е обаче колко процента от положителните тестове засяга. Не е проблем, ако са 2-3 на сто, голям проблем е при над 40% като във Великобритания и огромен, ако надхвърля 50 на сто, поясни той. И образователната система, и синдикатите, изразили готовност на срещата за бърза организация при следващите решения.

Позицията ни е учениците да се присъствено колкото може повече, но когато условията са възможни, каза и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Някои класове са онлайн вече 12 седмици. Засега решението е връщане в клас на 7. и 12., тъй като им предстоят матури, а за 8. клас . защото е първият в гимназиален етап.

Още тази седмица вероятно ще има готовност да стартира ваксинирането на педагозите от Пловдивска област заедно с бургаските, каза още д-р Кунчев. Организацията се прави от Регионалните здравни инспекции с помощ от Регионалните управления на образованието. Кампанията в учителската гилдия няма да е едновременно навсякъде, а първо там, където вече са смогнали с ваксинирането на медиците от първата фаза. Очаква се обаче стартът в цялата страна да е до началото на февруари.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share