От кои болести ни пази шапката през зимата?

Човек не носи шапка през зимния сезон по различни причини. Някои не харесват как прическата се влошава, други са недоволни от външния си вид в шапка, а трети вярват, че тя не е стилна.

Това обаче не е най-умното решение. В крайна сметка ходенето без шапка през зимата може да бъде опасно за здравето. Какво точно може да ви се случи, ще разкажем по долу:

Няма да хванем менингит

Мнозина са убедени, че липсата на шапка през зимата ще доведе до менингит. Но това не е доказано от учените. Менингитът е инфекциозно заболяване – възпаление на лигавицата на мозъка, което се развива от бактериална, вирусна или гъбична инфекция.

Обикновено се предава по въздушно-капков път. Освен това носителят на инфекцията може да не знае за наличието на болестта. Ваксинацията ще ви спаси от менингит по-добре от топлата шапка.

Хипотермия

Обаче тези, които обичат да ходят без шапка през зимата, може да получат хипотермия. Поради това е възможно намаляване на имунитета и вероятността от заразяване с вирус или инфекция ще бъде увеличена.

Част от топлината се губи през непокрита глава. Човек започва да изпитва дискомфорт. Ушите страдат силно, тъй като нямат мастна тъкан. Те лесно измръзват.

При хроничен отит на средното ухо, синузит, ларингит и други заболявания на носоглътката и ушната лента ходенето без шапка през зимата може да бъде опасно. Трябва да се знае, че много от тях се провокират именно от инфекции.

Но хипотермията се свързва с намален имунитет. Затова трябва да носите шапка, за да не се сблъскате с подобни неприятности. Често хората се чувстват сякаш стрелят в ушите им. Ето защо трябва незабавно да влезете в топла стая, за да не се сблъскате с по-сериозни усложнения.

Главоболие

Възможно е главоболие при ходене по улицата през зимата без шапка. Образува се поради дразнение от студа. Болката се усеща в центъра на челото. В този случай е важно да отидете на топло възможно най-бързо.

Но ситуацията може да се влоши, ако страдате от мигрена. Студът провокира кризи. Важно е да носите шапка през зимата, когато случаят е такъв.

Конюнктивит

Това заболяване може да възникне като усложнение на настинка на главата. Той е придружен от зачервяване на очите, сърбеж, възпаление на роговицата. Симптомите се предизвикват от въздуха и вятъра. Също така, причината може да бъде особеностите на имунния отговор на пациента. В този случай шапката и шалът ще помогнат през зимата да предотвратят хипотермия.

Изтощена коса

Шапката е чудесен начин да защитите косата си. В противен случай тя ще стане суха и накъсана.

Не забравяйте: шапката е от съществено значение през зимата. Това ще предпази от различни заболявания.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share