От днес: Жълтите и зелените рецепти вече са само електронни

Предписването и отпускането на лекарствени продукти с жълти и зелени рецепти вече се извършва само със специално електронно предписание. Новият ред е в сила незабавно, още от днес, 13 юни, след обнародването в „Държавен вестник“ на промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Първоначално преминаването към изцяло електронни жълти и зелени рецепти беше планирано за 1 юни, но се забави заради продължилото по-дълго обществено обсъждане. Всички хартиени рецепти, издадени до 12.06.2023 г., се изпълняват по стария ред до изтичане на тяхната валидност. Хартиени рецепти, издадени след 12.06.2023 г., не следва да се изпълняват, обясниха медици.

От съсловната организация на фармацевтите информираха, че ако аптеките, притежаващи лиценз за отпускане на лекарства, съдържащи наркотични вещества, не са актуализирали аптечния си софтуер, следва да се обърнат към своите доставчици за получаване на необходимите инструкции, пише Лупа бг. Фармацевтите очакват от страна на РЗИ да бъдат разпространена инструкция относно начина на отчитане на новите електронни предписания, както и начина на предаване и архивиране на хартиените специални рецептурни бланки.

Това е поредна в стъпка в дигитализирането на рецептите, но най-масовите бели рецепти продължават да се изписват предимно на хартия – в над 93% от случаите. Създаденото за улеснение на лекарите мобилно приложение e-Rx за издаване на електронни бели рецепти през смартфон или таблет се радва на изключително слаб интерес. Така електронните предписания продължават да са почти изцяло по линия на НЗОК, тъй като реимбурсираните от фонда лекарства задължително са изписват електронно от 1 юни 2021 г.